Начало WRC News Рованпера увеличи аванса си в Естония

Рованпера увеличи аванса си в Естония

333
0
Кале Рованпера
Кале Рованпера; снимка: Тойота

Кале Рованпера приключи с над 50 секунди аванс втория пълен ден на рали Естония. Пилотът на Тойота спечели само една отсечка от съботните 9 състезателни дистанции, но нямаше и нужда да гони по-силни времена. Постепенно обаче увеличаваше преднината си спрямо Крейг Брийн и в края на деня тя бе 50,7 сек.

„Беше чудесен ден и е прекрасно да съм в тази позиция за утре“, бе доволен Рованпера

Знаехме, че първата съботна отсечка е най-трудната в ралито – много технична, с чисто нови бележки. Подготвихме се максимално добре, защото знаехме, че там може да отворим разлика. Не се чувствах съвсем добре, но беше чисто преминаване. След това можехме да управляваме разликата. При вторите преминавания имаше сложни места с дълбоки коловози, но се справихме доста добре.“

За Брийн второ място ще изравни резултата му в рали Естония от миналата година. Той сподели, че се е опитал да поддържа темпото на Рованпера, но за това ще му е нужен пълен сезон във WRC.

„Изкарахме деня сравнително без проблеми и според мен можем да сме доволни от постигнатото. Беше ясно, че ще е трудно като се има предвид опитът ми. Поне опитахме да постигнем по-добро усещане в колата. На моменти още ми е малко чужда и не можехме да караме на пълна газ. Затова трябва да сме реалисти“, обясни той.

Брийн всъщност върви най-добре от целия тим на Хюндай. Тиери Нювил е трети. Белгиецът бе доволен, че увеличи аванса си пред Себастиен Ожие. Французинът обаче отбеляза, че неговата битка не е с Нювил, а с Елфин Еванс.

„Успях да остана пред Елфин, който е най-сериозният ми съперник в борбата за шампионата, така че досега вървим по план. Сутринта бях прекалено предпазлив и карах твърде много с главата. Следобед условията бяха много трудни. Предпочетох да внимавам“, обясни седемкратният световен шампион.

Местният герой От Танак пък се върна в състезанието по системата Рали2. Той спечели 6 от деветте съботни отсечки с абсолютно непостижимо за другиго темпо, което може само да го накара да съжалява за петъчните инциденти.