Начало WRC News Рованпера води след драматичен ден в Естония

Рованпера води след драматичен ден в Естония

421
0
Кале Рованпера
Кале Рованпера; снимка: Тойота

Кале Рованпера води в рали Естония след първия пълен ден на надпреварата. Пилотът на Тойота спечели 6 от осемте отсечки в петък, изпълнени с куп драми. 20-годишният финландец, който понастоящем живее в балтийската република, приключи деня с 8,5 сек аванс пред Крейг Брийн (Хюндай). Трети и четвърти са Тиери Нювил и Себастиен Ожие, но разликата е почти минута.

Рованпера поведе след кратката първа отсечка в четвъртък и продължи с вихрено темпо в петък. Въпреки това не успя да се откъсне от Брийн.

„Много е напрегнато, разлика практически няма“, коментира Рованпера

„Крейг дава наистина чудесни времена, така че утре предстои сериозна битка. Имаше доста скокове, на някои от тях можеше наистина да се наслаждаваш. Други са крайно сериозни и натоварването върху колата е огромно.“

Брийн не можа да изпревари Рованпера, но поне поддържаше темпото на съперника. Той обаче поне върви без твърде големи проблеми, което не може да се каже за по-именитите му съотборници. Фаворитът за победата в Естония – на родна земя – От Танак спука предна дясна гума сутринта. Малко по-късно изхвърча в полето.

„Излязох твърде широко на един завой и практически отидох в тревата. Спуках две гуми, нямахме повече резервни и просто не бе възможно да продължа“, обясни Танак.

Нювил също спука гума, но остана на трасето. Ожие обаче запази самообладание и през целия ден се стараеше единствено да не допуска сериозни грешки и да губи колкото се може по-малко време като отварящ отсечките.

Елфин Еванс на два пъти пропуска отклонения. В края на деня бе пети, на 1:15 мин зад Рованпера. Шести се нареди Теему Сунинен, който пък спука задна лява гума и освен това имаше проблеми с водната помпа.

От ралито отпадна Такамото Кацута. Навигаторът му Даниел Барит имаше болки в гърба и кръста след по-тежко приземяване при един от скоковете. Той бе прегледан в Тарту. Лекарите не откриха нищо сериозно, но препоръчаха почивка, така че екипажът няма да се върне в надпреварата.