Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг: Хамилтън използва отлично сивата зона на правилата

Розберг: Хамилтън използва отлично сивата зона на правилата

2401
0
Люис Хамилтън, Нико Розберг
снимка: Мирко Щанге

Интерпретацията на правила от Люис Хамилтън е едно от обясненията за силата му. Това смята бившият му съотборник и съперник Нико Розберг. Двамата бяха заедно в тима на Мерцедес в продължение на четири години. Водеха доста битки по между си, а след като спечели титлата през 2016 г. германецът се отказа от спорта.

„Люис е феноменален в битките колело до колело”, заяви Розберг

„Невероятно е как позиционира колата толкова умно, че всеки път, когато се опитвах да се изправя срещу него, да го държа и да се боря, той винаги успяваше да се възползва от сивата зона в правилата. Когато аз пробвах нещо подобно, неизменно прекрачвах границата, а това не е позволено. Люис просто винаги е бил много умел да остане на ръба и никога нищо да не се случва 100% по негова вина. Това е огромно предимство в тези битки. Но всъщност е само една от силните му страни, а има още много”, каза още той пред сайта на Формула 1.

Техническият директор на тима на Мерцедес Джеймс Алисън заяви наскоро, че Люис не просто ще постигне „исторически рекорд, който е безпрецедентен”, но и това ще бъде „неопетнено постижение”. Това бе намек за първата титла на Михаел Шумахер, спечелена след много спорен сблъсък с Деймън Хил на финала в Австралия през 1994 г.

Хамилтън замени именно Михаел в тима на Мерцедес през 2013 г., а според Розберг фактът, че той победи Михаел му е дал увереност да се бори и с англичанина

„Чувствах се добре, бях победил най-силния и тогава ми казаха, че Люис Хамилтън идва”, продължи Нико. „Аз знаех колко добър е Люис, защото се състезаваме заедно от годините в картинга и бях наясно, че е изключително специален. Но пристигането му не ме притесняваше негативно. С нетърпение очаквах това предизвикателство. Той беше световен шампион, а аз бях спечели само едно състезание (Гран при на Китай през 2012 г. – б.р.). Статистически данните ни бяха много различни, но бях научил вече много. Така от самото начало успях да играя равностойно с него и това продължи през целия ни път.”

Според бившия вече пилот съперничеството им се е ожесточило през годините

„През 2013 г. все още беше доста лесно, защото не се борехме за победите в състезанията и бяхме наистина добри приятели. Това бе чудесен старт. Но след това дойде 2014 г. и нещата се промениха, защото залогът става различен, когато водите битка за победи и шампионата. И двамата мечтаехме да спечелим световното първенство с Мерцедес. Това е нещо голямо и в такава ситуация просто започвате да правите компромиси, приятелството се руши. То отива на все по-заден план, защото се опитвате да победите другия. Стъпка по стъпка нещата се променят, става тежко.”