Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг: Колкото по-малко стартове има, толкова по-вероятно е аутсайдер да стане шампион

Розберг: Колкото по-малко стартове има, толкова по-вероятно е аутсайдер да стане шампион

1295
0
Нико Розберг
снимка: Мерцедес

Колкото по-малко стартове има Формула 1 през 2020 г., толкова по-вероятно е аутсайдер да стане шампион, сподели носителят на короната в Гран при за 2016 г. Нико Розберг. F1 сезонът така и не започна и в момента отборите, Либърти Медия и ФИА следят пандемията от COVID-19 в опит да организират стартове през втората половина от годината.

„Би било страхотно да видим най-малко осем последователни двойни надпревари, тоест 16 състезания”, обясни Розберг

„Статистически колкото по-малко стартове има, толкова по-вероятно е аутсайдер да стане световен шампион. Ако фаворит като Люис Хамилтън има лош късмет, това наистина би могло да повлияе. Не е добър вариант за първенството, тъй като желанието е късметлийският елемент да се елиминира в колкото е възможно по-голяма степен”, допълни той в интервю за Ройтерс.

До момента отменени или отложени са първите 9 състезания в календара. Очаква се Гран при на Франция също да бъде отсрочена. Стартът в Белгия също е застрашен, след като тамошното правителство удължи забраната за провеждане на свързани с масово събиране на хора събития до септември. Екипите водят дискусии с ФИА и Либърти за провеждане на последователни надпревари и на повече от един старт на една и съща писта. Засега като първо състезание се очертава Гран при на Австрия. Вицеканцлерът и министър на спорта на страната Вернер Коглер вече заяви, че властите там не се противопоставят на провеждането на Гран при без зрители.

Междувременно пилотите от Формула 1, както и всички останали атлети, се стараят да поддържат форма вкъщи.

Розберг смята, че на Гран при състезателите не им е толкова трудно да се справят в условията на изолация

„Един колоездач като Крис Фруум например трябва да изкара пет-шест часа дневно на велоаргометър в банята си. Пилотите не могат да тренират, карайки автомобилите си. Така че всичко, което могат да сторят, е да поддържат форма и това е малко по-лесно за тях. Чудесно е и да се наблюдава колко добре се справят еспортовете в момента. Гледах някои състезания. На първо място е невероятно колко реално изглежда всичко и второ, колко е интересно. Със сигурност не е негатив да тренираш мозъка си да реагира на събития на висока скорост в състезателна среда.”

Според Розберг еспортовете имат блестящо бъдеще и са сред малкото сфери, които имат полза от настоящата криза.