Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг призовава ФИА да затегне правилата през 2022

Розберг призовава ФИА да затегне правилата през 2022

2753
0
Нико Розберг, Volkswagen ID.R
снимка: Volkswagen Motorsport

Световният шампион от 2016 Нико Розберг призова ФИА да затегне правилата на F1 през 2022. Основната причина за това бе противоречивият финал на Гран при на Абу Даби. 

Темата за правилата бе сериозно засегната след състезанието на Яс Марина. Особен акцент имаше върху процедурите при появата на колата за сигурност. Тя оказа голямо въздействие върху борбата за титлата и сериозно наклони везните в полза на Верстапен.

Това не беше единственият спорен момент през годината. По-специални дебати имаше за това какво е честно в едно състезание след като Макс не получи наказание заради инцидента с Хамилтън на бразилската писта Интерлагос.

На фона на всички това, бившият пилот на Уилямс и Мерцедес вярва, ФИА трябва да работи върху яснотата на правилата.

„Спортът трябва да напредва. Започва се с цялото изпреварване и битките колело до колело. ФИА трябва да затегне всичко това, за да нямаме повече такива дискусии“, коментира Розберг.

„За спорта би било много по-добре, ако се разбираше по-лесно. Също така и в битките колело до колело. Трябва да се определи кой е прав и кой е крив. Трябва да се отървем от всички тези скандални моменти. Един ръководен орган е безпристрастен“, завърши Нико Розберг.

Отборът на Мерцедес подаде два протеста след финала на надпреварата в Абу Даби. Стюардите на пистата Яс Марина разглеждаха две възражения. Едното бе за предполагаемо изпреварване на Макс Верстапен зад кола за сигурност. Другото – за процедурата при използването на сейфти кара в последните обиколки от състезанието. И двете бяха отхвърлени, но от Мерцедес заявиха намерение да обжалват.

Няколко дни по-късно германският отбор обяви официално, че няма да обжалва и ще работи с ФИА по процедурите. Въпреки това седемкратният световен шампион Люис Хамилтън все още не е нарушил своето мълчание в социалните медии.

Отборът на Розберг спечели титлата в новия електрически шампионат Extreme E. Пилотите на неговия тим бяха многократният шампион в Световния шампион по Раликрос Йохан Кристоферсон и австралийската рали състезателка Моли Тейлър.