Начало Други Румънец победи в първия кръг от родния дрифт шампионат

Румънец победи в първия кръг от родния дрифт шампионат

43
0

Калин Киортан от Румъния спечели първия кръг от българския дрифт шампионат King of Bulgaria, провел се в Хасково.

През изминалия уикенд се състоя началният старт от дрифт шампионата King of Bulgaria, организиран от Българска дрифт федерация и Дунев моторспорт. Участниците бяха близо 50, сред които и двама чужденци. Гостите от Румъния Калин Киортан и Добре Никулае пристигнаха с перфектно подготвени автомобили BMW, с които участват в румънския и европейския дрифт шампионат. Още с първите си излизания на свободните тренировки в събота и двамата демонстрираха завидна техника и умения. С течение на обиколките стана ясно, че и повечето родни пилоти имат какво да покажат на румънците, въпреки, че нашите определено бяха крачка назад по отношение на автомобилите си.

След цял ден каране, няколко прегряли двигателя и стотици скъсани гуми, дойде ред и на парадната обиколка на града, водена от лидера в King of Europe Тодор Дунев и неговият Nissan 200SX. Впоследствие автомобилите бяха изложени на централния площад на града. Час по-късно всичко се пренесе отново на трасето, където беше даден старт на двучасово нощно дрифт шоу. Публиката стана свидетел на страхотни дрифт демонстрации и тандемен дрифт от стартиращите в серия по пет автомобила.

В неделя, заради големия брой участници и високите температури, квалификациите започнаха по-рано от предварително обявеното. За първи път в кратката история на King of Bulgaria на старт в квалификациите застанаха 40 участници. Това наложи схемата на финалните двубои да се преработи и до тях бяха допуснати най-добрите 32-а вместо 16 както беше в състезанията до сега.

С пълен актив от 120 точки Красимир Стефанов зае първо място в квалификацията, а основният му конкурент Калин Киортан остана втори само с точка по-малко. Шампионът от миналата година Владимир Николов завъртя едва три обиколки със своя Opel Manta. Но знаейки, че колата му не е достатъчно подготвена, се пусна в състезанието със сервизния си автомобил Opel Askona и стигна до 20-о място в квалификациите и отпадане още на 1/16 финала.

Финалистите, участващи в директните елиминации, дадоха всичко от себе си и своите автомобили. Някои от участниците нямаха късмет в този кръг и въпреки перфектното си каране, отпаднаха поради технически проблеми. Дилян Пенчев прекрати участието си на 1/8 финала поради откачен радиатор и забрана в регламента за какъвто и да е ремонт по време на финалните двубои. Най-разочарован от всички беше Стефан Цанков, който се бореше от началото на квалификациите въпреки счупения двигател на своето BMW, който постоянно изхвърляше маслото през ауспуха. По време на 1/4 финала срещу Александър Бурдин, моторът на Стефан тотално се предаде и състезателят единствено успя да направи една почетна обиколка.

До финала достигнаха Красимир Стефанов, който успя да победи по пътя си Емил Кръстев, Дилян Пенчев, вицешампиона Александър Язов и Александър Бурдин.

В другия поток до финалния сблъсък се добра Калин Киортан побеждавайки Галин Петров, Искрен Иванов, Цанко Цанов и Христият Ангелов.

На финала Красимир успя максимално да затрудни румънския състезател. Битката изглеше равностойна, но проблем в спирачките на варненеца го изхвърли от трасето. За да предотврати инцидент, Краси се устреми към празния паркинг в близост до пистата, където успя да спре. Така първият кръг от King of Bulgaria бе спечелен от Калин Киортан.

В спора за третото място се срещнаха Александър Бурдин и Християн Ангелов и след равностойна борба бронзовата купа спечели Ангелов.

Организаторите бяха предвидили подобен развой на събитията и след финала освен купи за общото класиране, бяха раздадени и купи само за българския дрифт шампионат, където победител стана Краси Стефанов, втори Християн Ангелов и терти Александър Бурдин.