Начало Рали Румен и Тодор Дунев се пускат в Еко Рали България 2019

Румен и Тодор Дунев се пускат в Еко Рали България 2019

939
0
Румен Дунев със сина си Енрико по време на тренировка за ралито с Audi e-tron

Популярните наши пилоти Румен и Тодор Дунев ще участват в тазгодишното издание на Еко Рали България. Двамата са сред 11-те, които да момента са подали заявки за участие в надпреварата.

До утре вечер, когато е крайният срок за подаване на заявки, се очаква бройката да се увеличи. В надпреварата може да се включи и друг именит наш пилот – Стоян Апостолов.

Състезанието е част от международния календар на ФИА и важен кръг от Балканската Еко Купа. Родните състезатели ще гонят международния трофей, след като наскоро български екипажи триумфираха в еко рали Тесла в Сърбия и в момента са начело в класирането.

Стартов номер 1 ще е за многократният шампион от рали и пистови надпревари Румен Дунев. Той ще участва с електрически Nissan Leaf, а навигатор ще е синът му Енрико.

Сред техните конкуренти ще е още един член на легендарната фамилия – европейският шампион по дрифт Тодор Дунев, зад волана на Audi e-tron. Със свои екипажи ще се включат АЕЦ Козлодуй и няколко общински институции от различни български градове.

Еко Рали България 2019
Основателят на ралито Валя Пантелеева, директорът на състезанието Атанас Кънев и представителят на АФБ Калоян Станчев, снимка: Lap.bg

Тази година Еко Рали България е с нов маршрут по пътя на Априлското въстание.

Той ще отведе участниците от София до Панагюрище и обратно. Организаторите разкриха, че трасето ще е изключително технично и ключовата дума за преодоляването на специалните регулаторни тестове е „прецизност”.

Церемониалният старт на Еко Рали България ще бъде в петък, 26 юли, от 19 часа в центъра на София. Жителите и гостите на столицата могат да отидат на площад „Батенберг” още в ранния следобед, за да разгледат най-новите и атрактивни електромобили. Както и различни продукти от сферата на екологичната мобилност.

В събота участниците ще се отправят към Панагюрище, а по пътя ще бъдат и първите специални етапи – така наречените регулаторни тестове за майсторско управление с точна скорост и за точно време. В неделя надпреварата се завръща в столицата за финал в София Тех Парк.

Еко ралитата стават все по-важна част от международния календар на ФИА. По време на провеждането на първото подобно мероприятие у нас е имало едва шепа подобни в Европа. Тази година има 13 официални надпревари и 4 кандидатстващи, а тенденцията е за нарастване.

Навсякъде, местните власти и автомобилните производители съдействат максимално на подобни събития, тъй като това е атрактивен комплексен подход както за подобряване на екологията в даден район, така и в маркетингово отношение на фирмите от индустрията.