Начало Рали Стратиева започва да работи още от октомври за следващия сезон

Стратиева започва да работи още от октомври за следващия сезон

236
0
Екатерина Стратиева

Екатерина Стратиева ще започне да работи още от октомври по подготовката си за следващия сезон, заяви самата тя.

Българката си осигури титлата при дамите в европейския рали шампионат (ERC) два старта преди края на първенството. Заедно с навигаторката й Кармен Поенару те спечелиха приза с три победи в категорията си – в Гърция, на Азорските острови и рали Барум.

– Безкрайно съм щастлива от постигнатото след 10 години в този спорт. Официалното съобщение получих в неделя вечерта (21 септември – б.р.). Купата ще я връчат на гала през декември, която все още не знам къде ще е. Предвиждам и нещо преди края на сезона, което досега не е правено у нас, но ще го запазя в тайна засега. Участвахме в шест кръга от европейския шампионат тази година. Опитах нещо ново – в два от стартовете карах със Субару, но се оказа, че това не е моят автомобил и се върнах към старата си С2. От Ситроен Спорт дори се шегуват с мен, че ако изкарам още една година с този автомобил, съм готова за музея им! Най-хубаво и тежко бе последното състезание, в което стартираха 7 дами. Съжалявам, че Кармен не е тук, защото постижението е и нейна заслуга – обясни Стратиева.

Стратиева отбеляза приноса на семейството си – може би най-голям – за постижението й, тъй като близките й са винаги до нея и помагат. Тя допълни, че много би искала да участва и в последните два старта от ERC – Швейцария и Корсика. За това обаче й е нужен бюджет, с какъвто още не разполага. Досега изразходваните средства са между 80 000 и 100 000 евро.

Заедно със Стратиева бе и председателят на БФАС Радослав Козлеков. Той заяви, че се радва изключително много за Катя:

– От дълги години не е имало такъв трофей в български състезател, при това дама. Катя израсна много и трудът й най-после се заплаща, при това по най-добрия начин. Хубаво е, че в спорта, който от години ражда само интриги, а не шампиони, има такъв успех.

Козлеков каза, че федерацията е подкрепила минимално Стратиева – според възможностите си.

– Има конкурентки с три пъти по-добри автомобили от нейния, а тя е изключително бързо със своята С2 – добави той.