Начало Рали С тържествена церемония ще бъде даден стартът на Balkan Offroad Rallye 2015

С тържествена церемония ще бъде даден стартът на Balkan Offroad Rallye 2015

41
0

С тържествена церемония на площада при храм-паметник „Александър Невски” в София, на 19 септември ще бъде даден официалният старт на Balkan Offroad Rallye 2015. Петото издание на международния оф-роуд маратон, познат доскоро като Balkan Breslau Rallye, за първи път ще тръгне от сърцето на столицата ни. На старта се очакват над 100 състезателни машини от цяла Европа – мотоциклети, ATV-четириколки, SSV-бъгита, 4х4 автомобили и камиони.

Balkan Offroad Rallye е част от веригата международни надпревари Breslau, с родоначалник легендарното рали Breslau Poland, което се провежда от над 20 години на територията на Полша и Германия, превръщайки се в най-големия оф-роуд маратон в Европа. От няколко години насам главният организатор на „Бреслау” е българин – оф-роуд доайенът Александър Ковачев, което е и причината най-мащабното състезание да има и българско издание.

За своята 5-а годишнина, Balkan Offroad Rallye е под мотото “5 години състезания, 5 планини за покоряване”. Което ще рече, че участниците от България и чужбина ще трябва да преодолеят трасета в Стара планина, Рила, Родопите, Средна гора и Сакар. В менюто на състезанието са предвидени над 2000 състезателни километра, разделени в 8 състезателни дни.

Balkan Offroad Rallye традиционно се провежда в два състезателни класа или казано по-просто – като две паралелни състезания. Екстремният клас е класическия за Breslau Poland тежък оф-роуд маратон, където участниците трябва да се справят с изключително пресечен терен и тежки препятствия – реки, блата, скали, използвайки своите лебедки и други помощни средства. „Крос кънтри” класа от друга страна е в популярния рали-рейд формат, познат ни от маратони като рали „Дакар”, Silk Way Rally и надпреварите в Африка, където царуват скоростта и навигационните умения. И докато екстремният клас е отворен за модифицирани оф-роуд автомобили, то в рали-рейд надпреварата ще участват возила от всякакъв вид и калибър. До момента, в хардкор класа са подадени 26 заявки, в рали надпреварата – 71, а потвърждение се очаква от още поне 12 тима, които все още подготвят състезателните си машини.

Близо 10 са официално потвърдените български екипажи, сред които участникът ни в „Дакар” Петър Ценков и победителите в предишни издания Десислав Славчев и Маргарита Стайнова, а за пръв път на офроуд състезание в България въобще ще има състезателен клас за камиони, в който се очакват поне 5 тежкотоварни рали машини.

След официалният старт в София, участниците в Balkan Offroad Rallye 2015 ще трябва да преодолеят два състезателни дни в района на столицата ни, с финали около Боровец, където е първият бивак на надпреварата. В понеделник, 21 септември, с тежък маратонски етап, ралито се отправя към Старосел, където ще е базирано за 3 дни, преди финалният лагер на брега на Черно море в Шкорпиловци, където в събота, на 26 септември, ще е церемонията по награждаването след финал на самия плаж. Преди това, обаче, участниците ще се сблъскат с още един маратонски етап с дължина над 600 км за крос-кънтри класа и близо 500 за „екстремистите”.

Традиционно, освен местата за гледане по трасето, които ще бъдат по-късно, Balkan Offroad Rallye ще може да се следи и онлайн в сайта на надпреварата (http://rally-breslau.com/) чрез сателитни тракери, монтирани във всяка една състезателна машина, показващи движението й по маршрута в реално време. А още с пресичането на финала на даден етап на първото возило, в сайта ще тече и автоматизирано неофициално класиране.

За сигурността и нормалното протичане на надпреварата ще се грижи екип от над 100 човека – маршали, лекари, времеизмервателни екипи, подкрепени от високопроходими машини за организацията и линейки, както и от медицински хеликоптер. Всички общини, през чиято територия ще мине надпреварата оказаха единодушна и пълна подкрепа, като на места състезанието ще бъде подпомагано от местни служители и доброволци.

Balkan Offroad Rallye се осъществява с любезната подкрепа на генералния спонсор Outback Import, Франция, спонсорите WARN, KONI, Gladiator Offroad-Technik и Monster Energy, както и със съдействието на минерална вода „Михалково”, автомобилите Great Wall, общините през които минава трасето, както и много други съмишленици и приятели.