Начало Рали Стайков начело, Дончев с торта след първия ден на рали Сливен

Стайков начело, Дончев с торта след първия ден на рали Сливен

169
0

Екипажът Пламен Стайков – Рафи Кадир (Евроком рали тим) с Мицубиши Лансър Ево 9 запази лидерската си позиция след първия ден на 34-ото рали Сливен – кръг от европейската купа на ФИА и от националния шампионат. Другият лидер, но за европейската надпревара Крум Дончев бе посрещнат с торта м сервизния парк, тъй като днес навършва 36 години.

Във второто минаване по отсечките – дългата 29,52 км Твърдица-Елена, Стара река и Даулите, Пламен Стайков само увеличи преднината си във временното класиране и сега е на 1:55,2 пред Дончев и навигаторът му Петър Йорданов (Глобул Рали Тим) с Форд Фиеста R5. Стайков заяви, че след грешката във втория етап се е мобилизирал и е еспял да поддължа добро темпо. Въпреки голямата си преднина, утре няма да се отпуска, а ще гледа да поддържа добро темпо, но без да предприема излишни рискове. Крум от своя страна отново спечели на Даулите при второто минаване и затвърди лидерската си позиция за европейската надпревара. Той е облагодетелстван и за по-предно класиране, тъй като основния му конкурент Ягис Авджъ с МИНИ Джон Купър Уъркс записа време на 5-ия етап, но на 6-ия не стартира заради повреда в горивната помпа. Така след Крум в класирането е друг турчин – младият Игит Тимур с Мицубиши Лансер Ево 9. На трета позиция за европейското е екипажът на Октан Рейсинг Антон Титов и Венцислав Мирчев със Ситроен DS3 R3T. Титов сега вече не е толкова притеснен, защото основния му конкурент при автомобилите с две задвижващи колела Мирослав Ангелов  (Мегапорт) с Рено Клио R3, отпадна с повреда в 5-ия етап. Той се ударил с 30 км/ч. в едно мосче и счупи носач. Ударът е лек и ако механиците оправят колата му, утре отново може да застане на старт по системата супер рали.

Трети в класирането за нашия шампионат и общо в ралито е сливенският дует Георги Василев и Стефан Добрев (Дианел Рейсинг) с Мицубиши Лансър Ево 9 на 4:48,9. Те правят перфектно каране и както се казва „играта им върви, защото са на свой терен”. Продължава с отличното си каране и екипажът на Марина Моторспорт Тихомир Стратиев и Добрин Борисов със Ситроен С2 R2 Макс. Тихомир поддържа темпото си, с което започна ралито и е на 4-а позиция във временното класиране. На следващата позиция е сливенската звезда Христо Христов – Чоко с навигатор Златин Басмаджиев (Булсим) със Ситроен Саксо.