Начало Рали Със скоростно шоу Марко Стойчев представи MS Rally Team

Със скоростно шоу Марко Стойчев представи MS Rally Team

229
0

За първи път Марко Стойчев и неговият навигатор Йордан Батаклиев ще имат пълен сезон в националния рали шампионат и дори участия в някои международни състезание. Това стана ясно днес по време на представянето пред медии на MS Rally Team над с. Бели Искър.

След като всички видяха новите цветове на състезателната кола Mitsubishi Lancer Evo 9, тя се превърна в „рали такси“. Всички желаещи журналисти и гости можеха да седнат от дясната страна на Марко, на мястото на навигатора, за да усетят поне малко от тръпката и адреналина на състезанията. Марко Стойчев въртеше по част от познатото трасе от рали „България“, рали спринт и планинското „Самоков“ от Бели Искър към Боровец. Тъй като бе падал сняг и във високата част етапът бе заледен, маршрутът бе съкратен и пак свърши работа.

Марко Стойчев и Данчо Батаклиев през този сезон имат доста сериозни амбиции. Същото се отнася и за техния наставник – многократния рали шампион Димитър Илиев, който ще бъде с екипа на MS Rally Team на всеки старт. Всъщност, за Марко и Данчо сезонът вече започна, тъй като те вече успяха да карат на снежното рали в Румъния „Ковасна“. Както каза Митко Илиев: „След 2-3 катастрофи, момчетата се справиха. Станаха 6-и в генералното и 3-и в класа. Целта е този сезон момчетата да се учат, да се развиват и да вървят напред, а не да правят грешки.“ Това е първото участие на Марко на сняг. Досега той е карал само в отделни ралита на асфалт. Нещо повече, Марко Стойчев има намерение да се пробва и на макадам. Пак в Румъния, но ако средствата му позволят, тъй като програмата за нашия шампионат е доста амбициозна, а за макадам колата трябва да се пренастрои изцяло, да бъде с различни гуми, окачване амортисьори…

И така, първият старт от шампионата на Стойчев и Батаклиев ще бъде в рали „Сибиу“ – 16-17 април, отново в северната ни съседка, което е валидно и за нашия шампионат. Марко Стойчев казва: „Точно на това трасе, преди две години направих дебют на рали спринт Самоков. Тук ми бяха първите състезателни километри. Щастлив съм, че ще имам един пълен сезон в ралитата. Аз не съм професионалист, тъй като освен със спорт се занимавам и с бизнес във Варна. Знам, доста е трудно да се съчетават двете неща. Пък и колата ни е на възраст, искам да се развиваме, да израстваме през сезона, да трупаме опит. Благодаря на Митко Илиев за помощта, за това, че е търпелив. Благодаря и на баща му – Владимир Илиев, на всички от екипа, както и на моя навигатор Данчо. Нямам много състезателни километри с тази кола. Тренирам с друга, но заедно с това се подготвям физически. Правя специална физическо подготовка, фитнес… С Митко щурмуваме Витоша и в началото оставах без дъх, но сега вече съм равностоен.“

Колата сега тепърва ще бъде основно ревизирана преди румънския старт. Тази година националния шампионат обещава да бъде оспорван, защото със същите коли ще карат Пламен Стайков, Борис Григоров, Данчо Атанасов… Марко и Данчо имат амбиции и за Европейския рали трофей, в който влизат нашите ралита „България“ и „Сливен“. Освен това екипът на MS Rally Team  ще стартира в Сърбия и Хърватска, а може би и на чешкото рали „Крумолов“. 

Както личи, на MS Rally Team предстои доста тежък сезон. Марко и Данчо са доста амбицирани,  подготвят се упорито. Важното е колата да издържи, а пък екипът да устиска финансово.