Начало Рали Ситроен взе важен подиум в домашния си WRC старт

Ситроен взе важен подиум в домашния си WRC старт

40
0

Тимът на Ситроен спечели важен подиум в домашния си WRC старт – рали Франция – с третата позиция на Крис Мийк. Отборът води сериозен двубой с М-Спорт за второто място в класирането при конструкторите. Два кръга преди края на първенството френският екип има 175 точки – 11 повече от съперниците.

Вниманието на Ситроен бе съсредоточено основно върху времето през последния ден на състезанието. Метеорологичната прогноза предвиждаше дъжд някъде по обяд и затова бе важно какви гуми ще изберат екипажите. Тези на Ситроен се спряха на комбинация от 3 софт и 3 хард, сред останалите имаше варианти 5 хард/1 софт и 4 хард/2 софт. Трасето обаче остана сравнително сухо и Мийк внимаваше с темпото, което му позволи да се качи на подиума, взимайки толкова важните за отбора му точки.

– Скоростта ни бе добра от самото начало на ралито. След това се съсредоточихме основно върху пазене на позицията ни. Смятам, че имахме много постоянно представяне през уикенда, което ни помогна да вземем още един подиум. Мисля, че все още има какво да подобрим и скоро да постигнем още по-добри резултати – заяви след финала британецът.

Съотборникът му Мадс Остберг се бореше с технически проблеми в това рали, но въпреки това взе първа етапна победа на асфалт в кариерата си. Норвежецът изтърва за десета от секундата класиране в топ 3 в пауърстейджа, но активът му в края на надпреварата все пак бе 6 точки.

– Много съм доволен, че стигнахме до финала на ралито – сподели Мадс. – Имахме някои проблеми, които не ни позволиха да демонстрираме пълния си потенциал, но това е част от спорта. Успяхме да дадем някои добри времена, когато всичко работеше както трябва. Можем да извлечем много положителни изводи от ралито, започвайки със спечелените точки!

Заместник-шефът на отбора Марек Наварецки отбеляза, че целта е била да се трупа опит в началото, за да се стигне до битка за подиума:

– Благодарение на блестящото представяне на Крис постигнахме тази цел. Третото място е важно. Крис показа, че е бърз и че знае как се постига силен резултат. Състезанието на Мадс бе прекъсвано от технически проблеми. В моментите, в които той се чувстваше уверен, представянето бе налице. Затова като цяло изкарахме добър уикенд. И двамата ни пилоти завършиха в точките, така че затвърдихме втората позиция при конструкторите.