Начало Рали Ситроен цели да запази второто място при WRC конструкторите

Ситроен цели да запази второто място при WRC конструкторите

52
0

Основната цел на Ситроен в предстоящото рали Уелс – последен кръг от тазгодишния световен шампионат – е да запази второто си място при WRC конструкторите.

Стартът е едно от най-старите състезания в автомобилния спорт изобщо. Той се провежда от 1932 г. насам, като само Втората световна война, Суецката криза и политическите вълнения от 1967 г. не позволяват провеждането му.

– 13-ият кръг от сезона дава последна възможност на екипажите да демонстрират таланта си. Нашата основна цел обаче е да запазим второто място при конструкторите – коментира шефът на Ситроен Рейсинг Ив Матон. – Съперниците ни не са твърде далеч и затова трябва и двете ни коли да са на добри позиции.

Дъжд, мъгла и кал са сред основните характеристики на отсечките в Уелс и те превръщат ралито в огромно изпитание и натоварване и за автомобилите, и за екипажите.

– Това състезание е уникално по рода си – потвърждава главният инженер на Ситроен Дидие Клеман. – В това рали дъждът и калта са най-много. Пътищата са много специфични, а сцеплението може да се променя непрекъснато! На моменти е добре, но след това стъпваш на кални, хлъзгави камъни и изведнъж на практика нямаше никакво сцепление. Проблемът няма магическо решение. Освен това калта се лепи по колите и не може да се премахне по друг начин освен с външна намеса. Всъщност така понякога се натрупват до 100 кг допълнително тегло!

Мадс Остберг ще се бори за подиум. Той има шест участие в Уелс, като през 2011 г. финишира втори в надпреварата:

– Чувствам, че имам вече доста опит в това състезание. Имам чудесни спомени от там. Харесвам много ралито и всяка година нямам търпение да се състезавам там. Но е трудно състезание. Лошото времето и мъглата винаги повишават риска. От началото на тренировките попълваме детайли в бележките си, за да поддържаме висока скорост дори при лоша видимост. Целта е отново да сме на подиума. Винаги сме имали чудесно темпо на чакъл. Така че от нас зависи да приключим сезона със силен резултат!

Ирландецът Крис Мийк не е точно местният герой в уелските гори, но все пак това си е „почти у дома” за него.

– Това рали е най-близкото до домашен старт за мен. Дори първото ми реално състезание бе в тези гори. Така че познавам доста добре региона, въпреки че съм карал в рали Уелс веднъж за последните осем години. Сезонът премина страшно бързо… Предстоят ни последните отсечки за годината – те са сред най-красивите, но и най-трудните в света. Необходимо е колата да е перфектно настроена. Наистина трябва балансът да е както трябва, а е нужно и да си прецизен. Би било страхотно да завършим сезона положително. Ще дам най-доброто от себе си, но смятам, че подиумът е реалистична цел – заяви Мийк.