Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Обсъждат съдбата на следващите стартове, сезонът може да започне в Баку

Обсъждат съдбата на следващите стартове, сезонът може да започне в Баку

2934
0
Гран при на Австралия, Албърт парк, Мелбърн, Макларън, F1
снимка: Пирели

Отмяната на Гран при на Австралия изобщо не сложи край на несигурността във Формула 1. Докато опаковаха багажа си, отборите вече се питаха какво ще се случи със следващите стартове от календара. Гран при на Бахрейн е насрочена за следващия уикенд (22 март), а надпреварата във Виетнам е за 5 април.

Организаторите от Манама обявиха по-рано, че състезанието ще се състои без публика. Шефът на спорта Чейс Кери пък пътува до Ханой буквално преди ден в опит да запази старта в календара.

Ситуацията в Австралия обаче поставя под въпрос не само тези два старта, а и следващите състезания

През май са насрочени три надпревари: Нидерландия (3 май), Испания (10 май) и Монако (24 май). Първият старт през юни е Гран при на Азербайджан (7 юни). Последните индикации след срещата в четвъртък вечер на представители на ФИА, Формула 1 и отборите е, че е обсъждан вариант сезонът да започне в Баку. Имало е съгласие през август да няма лятна пауза, което отваря възможност за 1 или 2 старта.

Решение за следващите стартове обаче трябва да бъде постигнато бързо, особено като се има предвид случилото се в Мелбърн

Макларън официално обяви оттеглянето си от състезателния уикенд вследствие на положителния тест за COVID-19 на един от служителите си малко преди 22:30 часа в четвъртък. След това настана истински хаос. Официалните реакции от страна на ФИА и организаторите преповтаряха вече известни факти. Нито отборите, нито представителите на медиите получиха информация какво би трябвало да правят в така създалата се ситуация. Получи се възможно най-лошото – започнаха да се разпространяват слухове. Отделни медии съобщаваха, че надпреварата е отменена, позовавайки се на свои източници, но без каквото и да е смислено официално изявление.

Повечето хора от падока изкараха безсънна нощ. Рано сутринта информация все още нямаше. Председателят на организационния комитет Пол Литъл заяви пред водещата на популярното сутрешно австралийско предаване The Today Show Кристин Ахърн, че състезателният уикенд ще продължи по план. Същевременно обаче входовете за фенове по трасето останаха затворени, докато пред тях започнаха да се събират стотици запалянковци с билети. В падока бяха допуснати журналистите и хората от отборите.

В крайна сметка се появи коментар от страна на ФИА, цитиран от известния британски журналист Марк Хюс. Той гласеше: „Ние можем да отменим надпреварата, ако има по-малко от 12 коли. В противен случай федерацията не е в състояние да го стори, тъй като има твърде много комерсиални споразумения и при отмяна задълженията биха се паднали на нас.”

В крайна сметка почти 12 часа след оттеглянето на Макларън ФИА, F1 и организаторите стигнаха до решение и отмениха Гран при на Австралия. Промените в календара обаче вероятно ще продължат.