Начало Избрани Сайнц: Целта ми е един ден да стана световен шампион

Сайнц: Целта ми е един ден да стана световен шампион

652
0
Карлос Сайнц, Ферари
Карлос Сайнц, снимка Ферари

Карлос Сайнц сподели амбицията си за сезон 2023 в F1. Пилотът на Ферари заяви, че иска да се бори за титлата от самото начало на следващата кампания. Той е убеден, че Скудерията ще разреши всички проблеми и ще създаде автомобил, който да се противопостави по-успешно на Ред Бул.

Подобно на своя съотборник Шарл Льоклер, Сайнц имаш огромни надежди за сезон 2022 в F1. Тогава влязоха в сила новите технически правила в спорта, чиято цел бе подобряване на качеството на състезанията и по-лесни изпреварвания. Автомобилът на Ферари F1-75 показа отлична скорост в предсезонните тестове, което обнадежди всички в италианския отбор.

Тазгодишната кампания започна по отличен начин за Скудерията, която спечели 2 от първите три старта благодарение на Шарл Льоклер. За разлика от монегаска, Сайнц започна да изостава от лидерите още в началната фаза на сезона. Испанецът записа две поредни нули в Австралия и Имола. След това имаше още няколко слаби състезания, които го отдалечиха от Макс Верстатапен.

Сайнц подобри формата си преди лятната пауза и дори спечели състезанието на пистата Силвърстоун. По този начин 28-годишният състезател най-накрая се качи на най-високото стъпало на подиума във Формула 1.

Четири кръга преди края на сезон 2022, Сайнц води битка с Джордж Ръсел за четвъртото място в генералното класиране. Състезателят на Ферари изостава с 5 точки от своя съперник от Мерцедес.

Испанецът сподели, че независимо къде ще финишира в крайното подреждане, иска да използва последните стартове от годината, за да набере достатъчно скорост, която да му позволи да се бори за титлата през следващата година.

„Целта ми е един ден да стана световен шампион. Надявам се, че ако догодина отново имаме добър автомобил, ще мога да участвам в борбата за короната от самото начало“, сподели Сайнц.

„Не искам да отпадам през първата половина на кампанията. Знам много добре, че съм по-способен да остана в битката, ако започна да печеля още от първото състезание. Това ще бъде основната ми цел за догодина.“

„Всички във Ферари работим, за да върнем автомобила и да се подобрим като отбор. Искам да не изпускаме нито една възможност за успех, която се появи на пътя ни.“

Сайнц направи дебюта си в F1 в началото на сезон 2015 с екипа на Торо Росо заедно с Макс Верстапен. Испанският състезател остана в екипа от Фаенца почти до края на 2017 г. После той прекара известно време в Рено и Макларън, преди да се присъедини към Ферари през 2021 г. По този начин Сайнц натрупа сериозен опит и зрялост, които да му позволят да бъде една от топ звездите на Формула 1.

Въпреки това той вярва, трябва да научи още много неща, докато стигне пълна зрялост.

„Сигурно съм на етап, близък до тази зрялост. От друга страна, виждате пилоти като Фернандо [Алонсо], които се преоткриват всяка година. Мисля, че тази улегналост  никога не свършва“.“

„С всяка година, прекарана във Формула 1, ставаш по-добър и  научаваш повече неща. Признавам че осемгодишният опит много ми помага, но въпреки това продължавам да уча толкова нови неща.

До момента сезон 2022 е най-успешният в кариерата на Сайнц. Пилотът на Ферари записа осем подиума и стана вторият испанец след Фернандо Алонсо, който печели победа в F1. Макар вече да добави името си в списъка с победителите в най-високото ниво на моторните спортове, Сайнц остава гладен за още успехи. Според него, Ферари трябва да спечели поне още едно състезание до края на годината, за да бъде повишена увереността на всички в екипа.

„След като веднъж си го постигнал, започваш да мислиш по друг начин. За разлика от преди, в днешно време един успех се забравя по-бързо заради забързания график на шампионата“, каза Сайнц.

„Забавно е, защото може би през зимата ще имам повече време да мисля за това и ще се чувствам различно. Но точно сега съм фокусиран върху настоящето, тъй като почти всяко състезание е шанс за победа. Затова изобщо не се притеснявам от случилото се на Силвърстоун. Когато съм по-възрастен и не съм толкова конкурентен, колкото съм сега, съм сигурен, че ще гледам на това по този начин“, добави пилотът на Ферари.