Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сайнц: F1 не може да си позволи още един уикенд като този...

Сайнц: F1 не може да си позволи още един уикенд като този в Австрия

1633
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц; снимка: Ферари

Формула 1 не може да си позволи още един уикенд като този в Австрия, където изключително строгото прилагане на правилата за спазване ограниченията на пистата доведе до хаос, заяви Карлос Сайнц. Пилотът на Ферари бе сред тези състезателите, получили наказание по време на надпреварата и след финала ѝ. В Англия, където миналата година той спечели първа победа в кариерата си, Сайнц бе попитан как е разбрал за втората санкция и какво е почувствал.

„Тъкмо излитахме. Получих имейл, но така или иначе вече бях доста ядосан заради целия ден. Точно щях да изключа телефона за около час и последното нещо, което получих преди да излетим беше съобщението за второто наказание и че отивам шести. Можете да си представите как се почувствах“, обясни Сайнц

В Австралия бях наистина вбесен. Този път… Не знам дали очаквах нещо такова, но целият уикенд бе такъв хаос, че можеше да се очаква неочакваното. Случи се и какво от това. Преодоляваш го и се стараеш да помогнеш на F1 и ФИА да намери решение. Задължително е, защото спортът не може да си позволи още един такъв уикенд. Изобщо не изглежда добре, а и не е добре както за пилотите, така и за отборите“, бе категоричен Сайнц.

„Вече имаше предложени толкова много решения и поради някакви причини все бяха отлагани. Като сутрешната аларма, нали знаете. Отлагаш и отлагаш вместо да се задействаш и да намериш решение за този тип писти. Проблемът знаете ли какъв е? В Q2 в Австрия си завърших обиколката, която можеше да бъде анулирана. Тоест беше възможно или да се класирам за Q3, или да не се класирам. Тогава какво да правим? Да сложа ли още един комплект гуми ако обиколката ми бъде изтрита? Не знаем. Добре, решаваме да направим допълнителна серия. Изпълняваме я. Ааа, не, турът ти си беше наред. Извинете. А току-що сте ме принудили да изхабя комплект гуми и уикендът ми страда от това. Така че поне да дават веднага обратна информация, за да реагираме в съответствие с нея. Чакъл, трева, каквото и да е и излизането настрани спира“, каза още Сайнц.

Несъответствията между изтритите обиколки по време на състезанието и наложените наказания пък бяха такива, че от Астън Мартин подадоха протест. Фернандо Алонсо сподели на Силвърстоун, че целта не е била някой конкретен съперник да бъде наказан

„Този път протестът беше срещу рейс контрола, който не бе наложил наказанията. Това не е въпрос на изследване на някакви сиви области в правилника, а здрав разум“, допълни Алонсо.

Шефът на Астън Мартин в F1 Майк Крак припомни, че в миналогодишната Гран при на Австрия единият от наказаните по време на състезанието пилоти бе на тима от Силвърстоун – Себастиан Фетел.

„Нашите пилоти бяха тежко инструктирани заради случилото се миналия сезон. Мисля, че ушите им кървяха от повтарянето какви наказания се получават при нарушаване границите на трасето. Впоследствие искахме само нарушенията да получат санкции“, допълни Крак.

Спортният директор на Астън Мартин разказа какво точно се е случило.

„Не мисля, че вършим нещо различно от другите отбори. Просто си водех списък на изтритите обиколки, които се появяваха на информационната страница на ФИА“, обясни Анди Стивънсън

След състезанието това е било достатъчно, за да установи, че броят анулирани обиколки не отговаря на наложените наказания. Попитал рейс контрола защо е така и получил отговор, че по време на състезанието нямало време за проверка на всички случаи. След като обаче нямаше допълнителни санкции при публикуване на предварителното класиране от надпреварата, спортният директор на Астън Мартин подаде протест от името на отбора.