Начало Избрани Сайнц: Очевидно това не беше най-добрият начин да започнем уикенда

Сайнц: Очевидно това не беше най-добрият начин да започнем уикенда

1983
0
Карлос Сайнц, Ферари
Карлос Сайнц, снимка Ферари

Първият ден от тренировките на Международния аутодром в Маями донесе смесени чувства на Скудерия Ферари. Болидът F1-75 показа много добра скорост на пистата, разположена край Хард Рок Стейдиъм.

Въпреки това Карлос Сайнц трябваше да пропусне голяма част от втората сесия, след като излезе от пистата. Испанецът имаше по-малко време да се запознае с пистата, която изглежда особено сложна, най-вече заради стените, които напомнят за нейния характер на улично трасе. Другият фактор е асфалта, който беше едновременно мръсен и абразивен. Това помогна за по-бързото износване на гумите. Освен това условията в кокпита бяха тежки и за двамата състезатели.  Температурата на пистата беше около 50 градуса, тази на въздуха – 34. Влажността също бе висока. Льоклер и Сайнц направиха общо 81 обиколки, от които 51 бяха в първата тренировка, а остатъка бе постигнат във втората тренировъчна сесия.

Сайнц имаше проблеми във втората свободна тренировка. Испанецът продължи злополучната си серия от инциденти в последно време. Състезателят на Ферари се завъртя в началото на втората сесия, което го запрати в бариерите на завой 14.

Изглежда 27-годишният състезател е натиснал прекалено силно в шикана. Това го е накарало да загуби задната част на своето Ферари, което се е завъртяло и ударило в стената. Инцидентът на Сайнц предизвика първият от общо два червени флага по време на следобедната сесия в Маями.

Очевидно това не беше най-добрият начин да започнем уикенда. За съжаление удар в стената сложи край на петъчния ни ден. Въпреки това смятам, че автомобилът беше конкурентен и съм уверен в представянето ни“, сподели Сайнц.

„Безсмислено е да се занимаваме с петъчния ден. Затова сме решили да се съсредоточим изцяло върху квалификацията и състезанието. Съжалявам, че предизвиках допълнителна работа на механиците. Със сигурност ще говоря с тях, както и с останалите членове на екипа. С нетърпение очаквам какво ще се случи в остатъка от състезателния уикенд в Маями.“

Съотборникът на Сайнц Шарл Льоклер бе доволен от развитието на първите две тренировки. Пилотът на Ферари завърши на първа и втора позиция в сесиите и очаква гумите да изиграят важна роля в надпреварата.

Беше добър ден. Съсредоточихме се върху това да увеличаваме темпото си малко по малко и научихме доста неща за тази нова писта. Тя е доста предизвикателен и наистина приятен за каране. Любимата ми част е секцията от завой 11 до завой 16 във втория сектор“, каза Льоклер.

„Нещата от наша страна минаха сравнително гладко. Тествахме всичко, което бяхме планирали предварително. Изглежда, че всички са близо един до друг, което ще допринесе за един вълнуващ уикенд.“

„Със сигурност асфалтът ще разнообрази обстановката. На места състезателната линия има много високо сцепление, а извън неямного ниско. Това ще затрудни изпреварванията. Освен това настилката е доста агресивна към гумите. Надявам се да ги управляваме добре през цялото състезание в Маями.“