Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сайнц санкциониран за инцидента с Пиастри, Магнусен на 2 точки от изхвърляне...

Сайнц санкциониран за инцидента с Пиастри, Магнусен на 2 точки от изхвърляне за един старт

7091
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц; снимка: Пирели

Карлос Сайнц получи наказание след финала на Гран при на Маями заради инцидента си с Оскар Пиастри в 17-ти завой. Двамата водиха ожесточен двубой. При последния им удар пострада предното крило на Пиастри, което прати австралиеца в дъното на колоната.

„За нас е очевидно, че №55 носи вина за катастрофата. Той спира късно, пропуска връхната точка на кривата при опита си за изпреварване и в резултат на това изтървава задната част на колата си, което води до удара. №81 се опитва да опази позицията си, но оставя достатъчно пространство на №55. При тези обстоятелства смятаме, че №55 носи по-голямата вина за катастрофата“, се казва в решението на стюардите.

Те взимат предвид като смекчаващо обстоятелство загубата на контрол върху болида от страна на Сайнц. Затова не налагат обичайната санкция за подобно провинение – 10 секунди и 2 наказателни точки, а 5 секунди и 1 наказателна точка. Това коства на Сайнц четвъртото място и той отиде пети в класирането на Гран при на Маями

„Не беше моят ден. Стартът ми бе много добър, но в първия завой от втори отидох четвърти, след като се наложи да се пазя от [Серхио] Перес. После попаднах в DRS влак. Реших да отворя разлика, да се грижа за гумите си и да удължа първия си стинт – да пробвам нещо различно. За съжаление сейфти карът се появи обиколката след като аз смених гуми и изгубихме шанса да поведем. Това е положението“, коментира Сайнц.

„Все пак съм доста доволен от състезанието си, защото темпото ни бе много силно. И в крайна сметка взехме добри точки за отбора. Сега гледаме към следващия старт“, добави Сайнц.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Carlos Sainz (@carlossainz55)

Кевин Магнусен пък вече е само на 2 точки от това да получи автоматична забрана за участие в един старт от световния шампионат. Пилотът на Хаас получи три наказателни пункта след спринта в Маями заради поведението си на пистата пред Люис Хамилтън. Защитната му стратегия му коства тогава общо 35 секунди санкции и 3 точки.

По време на Гран при надпреварата в Маями той получи още едно наказание – за предизвикване на катастрофа с Логан Сарджънт. След финала бе разследван за това, че е изтърпял неправилно санкцията

Стюардите му наложиха наказание преминаване през питлейна за влизане в алеята пред боксовете при кола за сигурност на пистата, но без да смени гуми. Бе оповестено също така, че наказанието за предизвикване на катастрофа е придружено от 2 наказателни точки. Само за изминалия уикенд това означаваше 5 или общо 10 за Магнусен като се прибавя активът му отпреди началото на уикенда в Маями. Ако един пилот натрупа 12 наказателни точки в рамките на една календарна година, то това означава автоматична забрана за участие в един старт.