Начало Избрани Сайнц ще потегли с 5 места назад в Сао Пауло

Сайнц ще потегли с 5 места назад в Сао Пауло

1191
0
Карлос Сайнц, Ферари
Карлос Сайнц, снимка Ферари

Карлос Сайнц ще потегли с 5 места назад в неделната Гран при на Сао Пауло. Пилотът на Ферари се нуждаеше от нов двигател с вътрешно горене в своя болид. Това бе общо шести мотор, използван от испанеца при максимално разрешени три.

Използването на нов двигател извън лимита автоматично генерира санкция и преместване с 5 позиции по-назад на стартовата решетка. Това бе трето наказание за Сайнц от началото на сезон 2022 в F1. Първо 28-годишният състезатели потегли от по-задната част на колоната във Франция, след което и в Италия. Съотборникът му във Ферари Шарл Льоклер също има три такива санкции, което не говори добре за качествата на двигателя Ферари 066/7.

Според правилата на F1, наказанието на Сайнц няма да се отрази на стартовия ред за съботната спринтова надпревара тъй като той ще бъде преместен с пет места назад на стартовата решетка за неделната Гран при на Сао Пауло.

Сайнц започна уикенда в Бразилия на шесто място във временното класиране при пилотите. Испанецът е на четири точки зад Люис Хамилтън и на 63 точки зад съотборника си Шарл Льоклер. Сегашното наказание ще попречи на опитите му да помогне на Ферари да победи Мерцедес в шампионата на конструкторите. Екипът от Бракли изостава от съперниците си от Маранело с 40 точки. До края на сезона има два състезателни уикенда, включително този спринт в Бразилия, в който могат да бъдат спечелени допълнителни точки.

Сайнц също така използва чисто нова изпускателната система, както и състезателите на Алфа Ромео Валтери Ботас и Гуаню Жу. Тези промени на трите болида с двигатели на Ферари са в рамките на правилата.

Сайнц даде четвърто време в първата тренировка на пистата Интерлагос. Съотборникът му във Ферари Шарл Льоклер даде второ време.


Един от пилотите, които успяха да избегнат наказание въпреки проблемите с надеждността през този сезон, е Фернандо Алонсо. Испанецът не изтърпява наказание, въпреки проблемите в Мексико Сити.

„Имам нов двигател, който представих в Остин. Затова там имах наказание“, сподели Алонсо. „Той изкара само събота и неделя на Остин. В Мексико използвахме по- стар двигател. Затова сега разполагам с чисто нова задвижваща система за Бразилия и Абу Даби, така че би всичко би трябвало да е наред.“