Начало Дакар Сайнц отново най-бърз в Дакар, увеличи преднината си

Сайнц отново най-бърз в Дакар, увеличи преднината си

1048
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Карлос Сайнц-старши с Мини спечели 5-ия етап на рали Дакар от Ал-Ула до Хаил с дължина 353 км. Той изпревари с почти 3 минути Насър Ал-Атия с Тойота. Така испанецът записа втора поредна етапна победа тази година и увеличи аванса си в генералното класиране пред катареца на 6 минути.

Сайнц загуби 2 минути и половина спрямо съперника си след само 50 км. В хода на етапа обаче испанецът успя да навакса, като бе особено силен в края на отсечката. Друг от претендентите за победата Стефан Петерхансел спука гума и загуби 3 минути от това. В етапа той изостана общо с 6 минути.

В генералното класиране Петерхансел е 3-и, на близо 18 минути от Сайнц. Следват Ал-Раджи с Тойота и Теранова с Мини. Добър етап направи 2-кратният шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо с Тойота. Той се нареди 7-и, зад съотборника си Жиниел де Вилиерс. В общото класиране Алонсо е 18-и.

Тоби Прайс
Тоби Прайс

При моторите етапът спечели Тоби Прайс с КТМ.

Преднината му пред втория – Пабло Кинтанила с Хускварна бе 1:12 мин. Топ 3 оформи Андрю Шорт също с Хускварна. С победата си Прайс излезе на второ място във временното класиране.

Лидер продължава да е Рики Брабек с Хонда на 9:06 мин пред Прайс. Брабек стана 4-и в етапа. Трети в общото подреждане е съотборникът на Брабек в HRC – Кевин Бенавидес. Той изостава на 11:32 мин. от Брабек.

В тази категория драма имаше и днес. След отпадането на Адриан ван Беверен и Ксавие де Солтре, дойде ред на Сам Съндърланд. Той падна много тежко на 187 км след старта. Победителят от 2017 г. пострада, като контузи гърба си и лявото рамо.

При 4-колесните машини ATV най-бърз в отсечката бе Александър Жиру с Ямаха. Той финишира на 1:29 мин. пред лидера в класирането Игнасио Касале. Джовани Енрико остана трети. Последният е и втори в генералното подреждане в Дакар след Касале, на 31:37 мин. Жиру е 5-и, зад Симон Витс и Рафал Соник.

Дмитри Сотников
Дмитри Сотников; снимка: Ред Бул Контент Пуул

При камионите 3 машини на Камаз окупираха първите три места в етапа. Победата бе за Дмитри Сотников, следван от Антон Шибалов и Андрей Каргинов. В генералното класиране води Каргинов, следван от Антон Шибалов.

Трети е Сергей Виазович от Беларус с Маз. Каргинов води в общото класиране с 15 мин пред Шибалов. Трети е Виазович. А шансове за победата на практика загуби Едуард Николаев с Камаз след сериозен механичен проблем, който му коства загуба на повече от 2 часа време.