Начало Рали Сънародник на Кубица ще му е навигатор в Янеррали

Сънародник на Кубица ще му е навигатор в Янеррали

54
0
Роберт Кубица

Мачиек Шжепаняк ще е навигатор на Роберт Кубица в първото рали, в което ще участва полският състезател – Янеррали, първи кръг от европейския шампионат.

Роберт остана без копилот, след като Мачиек Баран се оттегли след надпреварата от WRC в Испания. Той бе с Микеле Ферара във финалния старт – в Уелс, когато претърпя две катастрофи в рамките на състезателния уикенд. Кубица заяви, че не иска да вини навигатора, но част от причината за инцидентите бе фактът, че трябваше да премине на италиански бележки. До този момент той бе работил с Баран на полски.

Бившият пилот от Формула 1 реши да продължи рали кариерата си, след като спечели титлата във WRC2 през 2013 г. Той подписа договор с М-Спорт и ще кара Форд Фиеста RS WRC през следващия сезон, като междувременно си търсеше навигатор. Шжепаняк може да остане с него, ако нещата в Австрия потръгнат.

Мачиек Шжепаняк има сериозен опит, включително във WRC, където дебютира заедно с Томаш Кучар в рали Сан Ремо през 1999 г. – с него работи в продължение на четири години. След това е навигатор на Лешек Кузай и Михал Косцюшко. Най-добрият му WRC резултат е седмо място в Сардиния тази година с Косцюшко.