Начало Избрани Състезателният директор на F1 напомни за забраната за носене на бижута

Състезателният директор на F1 напомни за забраната за носене на бижута

3959
0
Люис Хамилтън F1
Люис Хамилтън, снимка Майкъл Потс

Състезателният директор на F1 за Гран при на Австралия Нилс Витик напомни на пилотите за правилото за носене на бижута. Според него се забранява носенето на украшения във формата на пиърсинги или метални верижки на врата. Заповедта важи за всеки един състезателен уикенд от F1.

Тази норма е въведена за първи път през 2005 г. и е споменатата в Приложение L (глава III, член 5) на Международния спортен кодекс на ФИА. В навечерието на Гран при на Австралия на пистата Албърт парк, Витик се опита да подчертае отново правилата за носене на такива бижута. Той добави този параграф от Спортния кодекс в бележките си за състезанието в края на седмицата.

Забранява се носенето на пиърсинги по тялото и метални верижки на врата

В тази реплика, взета от Спортния кодекс, също така се уточнява, че преди да излязат на пистата, състезателите могат да бъдат проверявани за пиърсинг по тялото или метални верижки на врата. Пълният текст на правилото гласи:

Носенето на бижута под формата на пиърсинг или метални верижки за врата е забранено по време на състезание. Следователно то може да бъде проверено преди старта на дадена надпревара.“

Ако се установи, че някой пилот нарушава това правило, въпросът може да бъде отнесен до стюардите на събитието.

Това напомняне е свързано с факта, че много състезатели от горната и долната част на стартовата решетка са забелязани да носят бижута. Примери за това са най-вече пръстени и гривни. Това може да затрудни бързото напускане на кокпита на катастрофирал автомобил.

През последните години имаше случаи, в които пилоти от Формула Е  бяха уличени в нарушение разпоредбата на ФИА. Пример за това са състезанието в Пунта дел Есте през 2018 г. Тогавашният пилот на Ауди Лукас ди Граси беше глобен с 10 000 евро и получи три наказателни точки за носене на твърде късо огнеупорно бельо. Няколко кръга по-късно в Ню Йорк, Жан-Ерик Верн и Андре Лотерер също бяха глобени за подобно нарушение.