Начало Избрани Саудитска Арабия иска да увеличи присъствието си в F1

Саудитска Арабия иска да увеличи присъствието си в F1

743
0
Гран при на Саудитска Арабия, Джеда, Формула 1, F1
снимка: Алфа Ромео

Саудитска Арабия иска да увеличи присъствието си в F1 в бъдеще. Страната си постави цел да създаде собствена „долина“ на моторните спортове, в която ще се помещава някой настоящ или бъдещ отбор от F1.

През 2021 г. Саудитска Арабия подписа 10-годишен договор с F1. Според него отборите ще се състезават в Джеда още няколко години. После керванът на Формула 1 ще се премести на чисто новия комплекс в Кидия. На него трябва да бъде построена истинска състезателна писта, която да приема стартове от F1, MotoGP и др.

Наскоро принц Халид Бин Султан Ал Файсал заяви, че иска да изведе участието на Кралството в моторните спортове на следващо ниво. Президентът на саудитската автомобилна и мотоциклетна федерация разкри, че в страната трябва да се създаде истински състезателен център, подобен на този, разположен в Обединеното кралство.

„Искаме да създадем моторспорт център. Разполагаме с големи компании, които могат да помогнат за развитието на бъдещето на моторните спортове“, сподели Ал Файсал.

Не е тайна, че Публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия (PIF) притежава значителни дялове в автомобилните подразделения на Макларън и Астън Мартин. Също така държавната петролна компания Aramco е основен партньор на F1. Благодарение на тези връзки принц Халид вярва, че Кралството може да привлече някой от настоящите отбори от световния шампионат.

„Работим именно за това. Също така се надяваме, че ще успеем да привлечем един от големите производители от F1. Не трябва да забравяме всички инвестиции, които правим в автомобилни компании. Сред тях са частният инвестиционен фонд, който закупи акции в Макларън и Астън Мартин.“

„Надяваме се, че ще можем да отворим и да доведем централа в Саудитска Арабия. Освен това ще наемем хора, които могат да ни помогнат да произвеждаме автомобили или технологии. Накрая искаме да създадем собствени марки и да имаме собствени IP [права на интелектуална собственост]“, добави принц Халид Ал Файсал.

Убеждаването на някой отбор да се премести от сегашната си база в Саудитска Арабия не е никак лесна задача. В момента седем от общо десет отбора на стартовата решетка са разположени в така наречената „долина“ на моторните спортове в Обединеното кралство. Тя е разположена в регионите Мидландс и Оксфордшир. Освен отбори от F1, там са разположени и хиляди доставчици, които са част от системата на моторните спортове.

Единствено базите на Ферари, Алфа Таури и Заубер/Алфа Ромео са разположени извън Великобритания. Скудерията работи в Маранело, вторият екип на Ред Бул е във Фаенца, докато швейцарските им колеги са в Хинвил.

Междувременно Саудитска Арабия е една от най-бързо развиващите се държави в сферата на моторните спортове. Кралството приема стартове от F1, Формула Е, Extreme E и рали Дакар. Освен това тук се проведе финала на сезон 2022 във вече несъществуващата световна купа за туристически автомобили (WTCR). В по-далечно бъдеще Саудитска Арабия трябва да бъде посетена и от MotoGP.

„Имаме 20-годишна програма, която се надяваме да стартира в края на 2023-та или началото на 2024-та. Целта ни е не само да бъдем домакини на международни събития, а да имаме повече участие в света на моторните спортове“, обясни принц Халид.

„Искаме да имаме инженери, механици, както и конструираме автомобили. Искаме да бъдем наистина креативни. Инвестираме много в инфраструктурата, както и в изграждането на писти в Саудитска Арабия. Искаме да създадем академии, за да можем да разполагаме със саудитски отбори със саудитски пилоти, или пък такива, които да се състезават в саудитски отбори. Нашата цел е дългосрочна и няма как да се случи за две-три години. Надяваме се всичко да е готово до 2030, 2035 или 2040 г.“

Очаква се Саудитска Арабия да бъде откриващ кръг на сезон 2024 в F1. Причината за преместването на старта в Джеда е религиозният празник Рамадан, който ще започне от 8 март и ще продължи до 10 април 2024 г.