Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Саудитска Арабия инвестира 400 млн. паунда в Макларън Груп

Саудитска Арабия инвестира 400 млн. паунда в Макларън Груп

1077
0
Макларън, завод
снимка: Макларън

400 милиона британски паунда ще инвестира суверенният фонд на Саудитска Арабия в Макларън Груп. Парите ще бъдат и за двата клона на компанията – състезателната дивизия и тази за спортни автомобили. Останалите акционери на Макларън Груп ще вложат още 150 млн. лири, така че общата сума нараства на 550 милиона.

Парите ще бъдат използвани за връщане на заем към националната банка на Бахрейн. Макларън Груп взе 150 млн. паунда в края на юни миналата година, когато се бореше да оцелее след спирането на производството и всякаква друга дейност заради пандемията от коронавирус. Бахрейнският държавен фонд Мумталакат е основен акционер в компанията от Уокинг с над 56%. Другите големи съсобственици са TAG с 14,3% и канадският милиардер Майкъл Латифи (почти 9,9%), баща на пилота на Уилямс Николас Латифи. Останалата част от Макларън Груп е разпределена сред по-малки акционери.

Освен за заема парите от новото вложение ще се използват за плана за разрастване и разширение, прилаган от наскоро привлечения изпълнителен председател Пол Уолш. Бившият шеф на компанията за напитки Diageo има амбициозни планове за Макларън и развитието на компанията като водещ производител на луксозни спортни автомобили в световен мащаб.

„Макларън предприе поредица от важни стъпки, за да подсигури компанията в дългосрочен план след предприетите краткосрочни мерки миналото лято в отговор на глобалната пандемия“, посочи Уолш. „Сега сме в чудесна позиция да постигнем амбициите си като глобален производител на луксозни супер коли и елитен моторспорт бизнес. Желанието за инвестиции в компанията е отражение на доверието в марката.“

Макларън възстанови нивата на продажби на спортни автомобили след възобновяване на производството. Отборът във Формула 1 пък бележи възход и понастоящем се бори за трето място в класирането при конструкторите

След 9 кръга от сезон 2021 пилотите Ландо Норис и Даниел Рикиардо са съответно четвърти и осми при пилотите (с актив от 101 и 40 точки). Екипът е на трета позиция при отборите със 141 точки – 19 повече от Ферари.

Саудитска Арабия пък влезе тази година в календара на Формула 1. Първата надпревара там е насрочена за 5 декември. Тя трябва да се проведе на писта по улиците на Джеда.