Начало Избрани Себастиан Фетел пропуска Гран при на Бахрейн

Себастиан Фетел пропуска Гран при на Бахрейн

4869
0
Себастиан Фетел
Себастиан Фетел; снимка: Спас Генев

Себастиан Фетел пропуска Гран при на Бахрейн. Пилотът на Астън Мартин е дал положителен тест за COVID-19. Четирикратният световен шампион ще бъде заменен от резервния състезател на британския тим Нико Хюлкенберг.

Нико пътува днес за Бахрейн и трябва да пристигне малко след полунощ. Утре сутринта ще напасне заедно с екипа седалката си и ще се срещне с инженерите, за да навакса с работата до началото на свободните трениорвки.

Само 24 часа преди началото на тренировките за откриващото състезание на сезон 2022 в F1, екипът на Астън Мартин обяви, че Фетел няма да може да вземе участие. Това означава, че Хюлкенберг ще се появи за четвърти път в отбора от Силвърстоун след като преди това е бил в ролята на заместник през 2020 г.

Серхио Перес бе първият състезател с положителна проба за коронавирус. Мексиканецът трябваше да пропусне и двете състезания на Силвърстоун през сезон 2020. Тогавашният му съотборник Ланс Строл бе принуден да се откаже от Гран при на Айфел на пистата Нюрбургринг.

Фетел е деветият пилот от F1, който дава положителен тест за COVID-19. Отсъствието му идва само една седмица след като Даниел Рикиардо от Макларън трябваше да пропусне предсезонния тест в Бахрейн поради същата причина. Вчера австралиецът даде отрицателен резултат за вируса, което ще му позволи да участва в надпреварата на Сахир.

Преди да се почувства зле, австралиецът комуникираше с другите пилоти на стартовата решетка. Това се случи преди събитието за фотосесия на Асоциацията на пилотите от Гран при (GPDA) на стартовата решетка в Бахрейн. Всички състезатели с изключение на Хамилтън показаха солидарността си към Украйна, която в момента води война с Русия.  

Тази година F1 смекчи протоколите си за COVID-19. Във връзка с това досегашният строг режим на редовни и задължителни PCR тестове беше намален. Сега те са само препоръчителни. Също така спортът се отказа от строгата система на така наречените „балони“, която беше в сила през голяма част от сезоните 2020 и 2021.

Според правилата на Бахрейн, при положителен резултат за коронавирус, обикновено се налага седемдневен карантинен период. Това би поставило под съмнение възможността Фетел да участва в Гран при на Саудитска Арабия следващия уикенд.

Ако в дните след Гран при на Бахрейн германецът даде отрицателна проба, вероятно ще получи разрешение да пътува до Саудитска Арабия, за да участва в състезанието.