Начало Рали Себастиен Льоб стана световен рали шампион за седми пореден път

Себастиен Льоб стана световен рали шампион за седми пореден път

55
0
WRC,Себастиен Льоб

Себастиен Льоб успя да спечели завършилото днес рали Франция и по този начин стана световен рали шампион за седми пореден път.

На 36 години французинът наистина пренаписа изцяло историята на световните ралита, като освен рекордната титла той и навигаторът му Даниел Елена спечелиха и 60-тата си победа в световния рали шампионат, което разбира се също е рекорд, който едва ли скоро ще бъде подобрен.

Льоб не изпусна водачеството в ралито от началото до края и финишира с преднина от 35,7 секунди пред съотборника си Дани Сордо, като естествено бе невероятно щастлив, че спечели поредната си корона именно в домашното си състезание. Същевременно пък двойната победа на Ситроен им донесе и конструкторската титла, а третото място на Петер Солберг и неговия частен Ситроен С4 WRC направи деня за марката просто перфектен.

Пилотите на Форд пък трябваше да се задоволят с 4-тата и 5-тата позиция. Яри-Мати Латвала направи чудесно рали, но просто не успя да отговори на темпото на Солберг в последния ден и съответно остана четвърти, а заради проблемите с окачването на своя Фокус вчера, Мико Хирвонен не бе в състояние да се пребори за нищо по-добро от петата позиция. Шести финишира Себастиен Ожие от екипа на Ситроен Джуниър Тим, който се включи отново по системата Суперрали след вчерашното си отпадане.

Българският участник в ралито – Тодор Славов с навигатор Петър Сивов направи чудесно състезание и завърши на шеста позиция в младежкия клас на световния рали шампионат. Така той запазва шансовете си да се бори за класиране в Топ 3 в генералното подреждане.