Начало WRC News Себастиен Льоб ще кара в рали Сафари

Себастиен Льоб ще кара в рали Сафари

298
0
Себастиен Льоб и Изабел Галмиш
Себастиен Льоб и Изабел Галмиш, снимка М-Спорт Форд

Деветкратният шампион в световния рали шампионат (WRC) Себастиен Льоб отново ще бъде зад волана на Форд Пума Rally 1. Французинът ще кара в рали Сафари, което ще се проведе след около един месец. 

Льоб е постигнал договорка отново да си партнира с отбора на М-Спорт Форд за третото състезание от сезон 2022 в WRC.
Френският състезател ще участва за втори път в емблематичното рали Сафари в Кения. Той участва в изданието през сезон 2002, карайки автомобил Ситроен Ксара WRC.

Потвърждението, че Льоб ще участва в рали Сафари , идва в същата седмица, в която Тойота обяви, че осемкратният световен шампион Себастиен Ожие също ще участва в надпреварата. Осемкратният шампион спечели миналогодишната обновена надпревара, която отново бе включване в календара на WRC.

Льоб се стреми да се завърне в челото след трудното предишно участие с М-Спорт в Португалия през миналия уикенд. Тогава той отпадна след удар в петък, а в събота получи проблем с турбото.

48-годишният пилот посочи по-рано тази седмица, че би искал да участва в поне още две WRC ралита тази година. Така той може да комбинира ангажиментите си в Extreme E, DTM и световния рали-рейд шампионат на ФИА (W2RC).

Със сигурност беше хубаво да видим, че бяхме конкурентоспособни в Португалия с Форд Пума. Хубаво е да се знае, че автомобилът е много бърз и конкурентоспособен на чакъл, каза Льоб. Французинът отново ще се партнира с Изабел Галмиш.

„Ралито Кения е нещо много по-различно от Португалия. Не познавам сегашната версия на състезанието. Виждал съм някои видеоклипове с етапи, които са много различни и изглеждат груби, с много големи камъни.“

Кения е доста невероятна. Мисля, че това е ралито, от което имам най-много спомени! По онова време надпреварата беше много различна. Най-дългият етап беше дълъг 120 км и всички имахме хеликоптер над колите си, който съобщаваше за всички диви животни, към които се приближавахме по време на етапа.“

Сега е много различно. Рали Сафари прилича повече на типична WRC надпревара. Така че ще по-лесно е да се направи по този начин. Разликата за мен в сравнение с Португалия е, че нямам опит в тези етапи.“

Винаги е много по-сложно, когато пристигаш на рали, на което нямаш предишно участие. Няма да е лесно, но съм наистина щастлив, че ще карам в Кения.“

М-Спорт ще изкара четири коли Форд Пума Rally1. Към Льоб ще се присъединят редовните пилоти Крейг Брийн, Гaс Грийнсмит и Адриен Фурмо.

Отборът е развълнуван, че Себастиен и Изабел отново ще бъдат с нас в едно от най-емблематичните събития за сезона, заяви директорът на отбора Ричард Милнър.

Това е едва второто ни участие в Кения, откакто състезанието се завърна в WRC. Лично аз и екипът очакваме с нетърпение да се завърнем с четири автомобила Форд Пума Hybrid Rally1.“

Очевидно Льоб има фантастични постижения в състезанията на чакъл. Представянето му в Монте Карло и Португалия ни показа на какво са способни той и този автомобил.

Тъй като ралиСафаривсе още е сравнително ново издание в календара на ралитата, очаквам доста равностойни условия. Смятаме, че със Себ в отбора можем наистина да покажем на всички какво може новият ни автомобил.“