Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Семейство Шумахер получава €200 000 обезщетение заради генерираното с AI интервю

Семейство Шумахер получава €200 000 обезщетение заради генерираното с AI интервю

3134
0
Михаел Шумахер
Михаел Шумахер

Семейството на Михаел Шумахер получaва €200 000 от издателство Funke Magazines. Сумата беше присъдена от Мюнхенския трудов съд като обезщетение заради генерирано с изкуствен интелект интервю на седемкратният световен шампион преди малко повече от година.

През април 2023 г. германското издание Die Aktuelle публикува издание със снимка на легендата на F1. Тя носеше заглавието „Михаел Шумахер, първото интервю, световна сензация“. Дребният шрифт отдолу гласеше: „Звучи измамно реално.“

Първоначално новината предизвика огромна сензация в онлайн пространството. Припомняме, че Михаел Шумахер претърпя инцидент в края на 2013 г. докато караше ски със своето семейство. Оттогава няма много информация относно състоянието на бившия пилот на Бенетон, Ферари и Мерцедес. Предположенията са, че той се намира в своя дом в Швейцария.

По-късно стана ясно, че интервюто със седемкратният световен шампион е генерирано с изкуствен интелект (AI). Съвсем очаквано, семейството на Михаел Шумахер реагира доста остро на публикацията и заведе дело срещу изданието. В същото време главният редактор на Die Aktuelle беше уволнен, а от ръководството на изданието поднесоха своите извинения.

„Тази безвкусна и подвеждаща статия никога не трябваше да се появява. Тя по никакъв начин не отговаря на стандартите за журналистика, които ние – и нашите читатели – очакваме от издателство като Funke“, се казваше в изявлението на Funke Magazines.

В следващите месеци нямаше информация относно развитието на този случай. По-рано тази седмица говорител на семейство Шумахер потвърди, че Мюнхенския трудов съд е присъдил обезщетение в размер на €200 000. То трябва да бъде платено от Funke Magazines.

„Винаги е ставало дума за защита на лични неща“, казва говорителят. „Обмисляхме дали окончателният доклад за здравето на Майкъл би могъл да бъде правилният начин да направим това.“

„Но това нямаше да е краят. Щеше да се наложи да има постоянно актуализирани „доклади за нивото на водата“ и нямаше да зависи от семейството кога щеше да спре медийният интерес към историята.“

В момента синът на Михаел Шумахер Мик е резервен пилот на Мерцедес и кара за Алпин в WEC. 25-годишният състезател се надява да се върне в F1, след като беше освободен от Хаас в края на 2022 г.