Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сергей Сироткин стана изпълнителен директор на автомобилна федерация

Сергей Сироткин стана изпълнителен директор на автомобилна федерация

1163
0
Сергей Сироткин
Сергей Сироткин, снимка: Макларън

Сергей Сироткин стана изпълнителен директор на Руската автомобилна федерация (RAF). Бившият пилот от F1 ще замени на този пост Сергей Иванов и ще работи под ръководството на президента на федерацията Виктор Киряков, който заема този пост от 2003 г.

Бившият пилот на Уилямс е назначен на този пост от 1 май. Въпреки това официалното съобщение дойде едва днес. Сироткин спечели само една точка в единствения си сезон като редовен пилот във Формула 1. Той караше неконкурентния болид на Уилямс FW41 през 2018 г. След това беше резервен състезател на Рено и Макларън. Също така се пробва и в световния шампионат за издръжливост (WEC) с екипа на SMP Racing.

Преди нахлуването на Русия в Украйна изглеждаше, че той се е насочил към занимания, които не са свързани с каране на автомобили. Сироткин има академия по картинг, базирана в Москва. Дори се смяташе, че той е приключил кариерата си на състезателен пилот, особено след санкциите, наложени от САЩ и ЕС.

Дългогодишният му спонсор SMP Racing обаче твърди, че той е бил в процес на завръщане в международните състезания GT World Challenge Endurance Cup за 2022 г. Според него, това е било осуетено поради исканията на Международната автомобилна федерация. Според тях, руските пилоти могат да се състезават под неутрален флаг. Освен това те трябва официално да се съгласят с набор от условия, предписани от ФИА. Сънародникът на Сироткин Дани Квят също отказа да подпише декларацията на ФИА за Украйна. Бившият пилот на Торо Росо/Алфа Таури и Ред Бул трябваше да кара за тима на G-Drive. В крайна сметка руският екип се оттегли от WEC.