Начало Рали Сезонът във WRC започва тази седмица

Сезонът във WRC започва тази седмица

77
0

След около 4-месечна пауза световният рали шампионат стартира отново с надпреварата в Швеция (11-14 февруари).

Ралито, първи кръг от общо 13 в календара, е единственото, което ще се проведе на сняг през сезон 2010. То се завръща след едногодишно отсъствие, тъй като през 2009-а бе заменено от рали Норвегия.

Подобно на 2008 г. рали Швеция отново е базирано в Карлщад – град в централната част на страната. В сравнение с последното издание обаче 57% от маршрута е изменена и специалните етапи са на около 85 км северно от сервиза. С изключение на суперспециалния етап в Карлщад и още две скоростни отсечки, всичко друго е ново. Организаторите са предприели тази стъпка, за да са сигурни, че ще има достатъчно сняг по време на ралито. Но въпреки измененията в маршрута, характеристиките на новите отсечки са близки до тези на старите.

Ралито започва със суперспециален етап в четвъртък вечер (11 февруари). В петък екипажите ще трябва да преминат нови седем етапа като последният отново е суперспециалният в Карлщад. В събота следват други осем, а в неделя изпитанието приключва с последните пет отсечки.

За тези четири дни екипажите ще трябва да преминат общо 1879 км – 345 км от тях специални етапи плюс 1534 км преходи.

При оставащи само три дни до началото на рали Швеция бе оповестено, че климатичните условия са според очакваното. По маршрута на надпреварата е паднало значително количество сняг. Освен това организаторите очакват най-студеното време от 20 години насам – температурите ще бъдат по-ниски от -25 градуса.