Начало Рали Сезонът започва в Боровец с рали-спринт

Сезонът започва в Боровец с рали-спринт

83
0

Доживяхме да имаме автомобилно състезание и на сняг. Или поне през зимата. Досега календарът започваше през март с женски ралита, а истинските бяха през май, та даже и през юни. Сега обаче, първото състезание от календара на автомобилната година е от новата дисциплина – рали-спринт, а трасето ще е в Боровец. То бе предвидено за 2 февруари, но бе отложено за края на месеца, тъй като нямаше сняг.

То пък взе та заваля и баш на тези дати по пътя от Бели Искър до Боровец си имаше и снежно, и ледено покритие. Все едно, от БФАС казаха, че има-няма сняг, състезание ще има на 23 февруари. Срокът за подаването на заявки изтича на 18 февруари. Името на рали-спринта е Самоков, а в града вече се стягат за надпреварата. Ще има общо 6 скоростни отсечки, по 3 преминавания в посока Бели Искър – Боровец и 3 в обратната посока. Стартът е в неделя на 23 февруари от 10 ч., а финалът е в 15:24 ч. пред Арена Самоков.

Дисциплината рали-спринт се въвежда като отделен шампионат от тази година и практически отразява желанието на повечето от водещите рали пилоти за еднодневни, по-евтини и по-емоционални стартове. Те няма да заместят класическите ралита, но ще стимулират повече хора да участват. Говори се, че в състезанието ще се пусне дори шампионът Димитър Илиев, който уж се отказа от спорта. Сега обаче му се кара на сняг и ще излезе с Мицубиши Лансер. Той е един от малцината български пилоти, който е стартирал на сняг и е карал в Швеция. Основният му съперник Крум Дончев обаче май няма да кара, защото неговият Форд Фиеста R5 не е подготвен за сняг. Слухове идват и от Шумен, където се правят усилени тренировки на сняг от Христо Манолов и неговия навигатор Ангел Башкехайов, както и от тандема Мартин Сурилов и Здравко Здравков. За пилот се гласи и навигатора на Тихомир Стратиев – Добромир Борисов, който кара Тойота Селика GT. Тихомир май също има намерение да участва. Както се вижда, едно състезание през зимата, пък дори и спринтово, разбужда духовете и измъква пилотите от летаргията.