Начало Избрани Шафнауер: Все още не знаем какво е истинското темпо на А523

Шафнауер: Все още не знаем какво е истинското темпо на А523

846
0
Отмар Шафнауер
Отмар Шафнауер, снимка Андро Дюлгерян

Отмар Шафнауер все още не знае какво е истинското темпо на автомобила А523. Шефът на Алпин заяви, че отборът няма ясна представа къде точно се намира на стартовата решетка за сезон 2023 в F1.

Представянето на Алпин беше един от основните въпросителни след изпитанията в Бахрейн. Екипът от Енстън правеше симулации с повече гориво и така не записа каквито и да е впечатляващи времена. Тогава обяснението на тима беше, че целият фокус е бил обърнат върху скоростта на А523 в дълги серии с обиколки.

Алпин имаше труден първи състезателен уикенд за 2023 г. Френският отбор отново не разкри реалното си темпо заради различни проблеми в отделните сесии. Първо Пиер Гасли се оплака от баланса на болида в квалификацията на пистата Сахир. Французинът остана последен на стартовата решетка след като загуби последната си най-бърза обиколка в Q1 заради излизане извън очертанията на пистата

Междувременно Естебан Окон стигна до Q3 и потегли девети. Пилотът на Алпин получи няколко наказания от стюардите в крайна сметка отпадна заради механичен проблем. Гасли обаче направи добро състезание и спечели две точки, макар да потегли 20-ти. Французинът можеше да спечели още една заради записването на най-бързата обиколка, но в крайна сметка не успя.

Квалификационното темпо на Окон и завръщането на Гасли в състезанието подчертаха потенциала на Алпин А523. Въпреки това Шафнауер заяви, че все още не знае какво може постигне неговия отбор когато има напълно чист уикенд.

„Все още не знаем какво е истинското темпо на А523. Това се дължи заради някои от оперативните неща, които се случиха в квалификацията и състезанието“, сподели Шафнауер.

„Естебан имаше доста проблеми, за които говорихме, а Пиер заемаше 19-тото място за доста дълго време в началото“ продължи шефът на Алпин. „Гледах времената за обиколка и направих анализ. Ако някога сте гледали състезание между състезателите от предната част на колоната и тези от задната, [които са един и същи автомобили] може бъдете по-бързи или по-бавни с две секунди на обиколка само заради позицията ви на пистата.“

„Така все още не знам къде сме в относителна позиция само защото бяхме в доста задна позиция с единия автомобил, докато другият  имаше проблемите, за които говорихме. В крайна сметка обаче не мисля, че сме толкова далеч от преките си съперници“, каза още Шафнауер.

Гасли записа много силен стинт с меките гуми на Пирели във финалната фаза на състезанието в Бахрейн. Пилотът на Алпин настигна Валтери Ботас от Алфа Ромео и бе близо до това да го изпревари. Според изчисленията, французите са били петият най-бърз автомобил в Бахрейн

Шафнауер каза, че основната му цел е да победи Астън Мартин. Британският отбор направи огромен прогрес в сравнение с миналата година и дори се качи на подиума благодарение на Фернандо Алонсо. Въпреки това, румънско-американският специалист е категоричен, че Алпин може да се бори за четвъртото място при конструкторите. Той дори е убеден, че неговият отбор ще спечели голям брой точки ако провежда чисти уикенди.

„В онзи момент бяхме на около 16 секунди зад Ботас. В крайна сметка го настигнахме, но така и не успяхме да го изпреварим. Въпреки всичко вярвам, че този стинт на Гасли беше много добър. Ако погледнем на това от оптимистична гледна точка ще кажем, че щяхме да изпреварим Ботас ако Пиер беше потегли от по-предна позиция“, обясни Шафнауер.

„Колко близо щяхме да бъдем до Мерцедес и до [Ланс] Строл? Те бяха на 16 секунди пред нас, което не бе толкова много като се има предвид проблемите, с които се сблъскахме.“

„Сега просто трябва да ги изпреварим, за да можем да намалим разликата до върха. Естебан ще се поучи от всички грешки, които допусна в Бахрейн. Освен това в оперативен план можем да очакваме да имаме гладки и безпроблемни състезания.“

„Ако това се случи, то тогава Пиер ще се класира там, където пожелае. Вярваме, че редовно можем да вкараме и двата автомобила в топ 10 по време на състезанията. Следователно ще спечелим много точки и ще се борим за четвъртото място при конструкторите“, заключи Отмар Шафнауер.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от BWT Alpine F1 Team (@alpinef1team)