Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Има шанс да превали в неделя за Гран при на Испания

Има шанс да превали в неделя за Гран при на Испания

1675
0
снимка: Пирели

Гран при на Испания се завръща към обичайното пролетно време, когато се провежда от години след миналогодишните изключително високи температури. Надпреварата бе преместена за средата на август в спешно реорганизирания календар на сезон 2020. Сега обаче отново е през май. И според прогнозата дори има шанс да превали в неделя.

Метеоролозите предвиждат стабилно време в петък и събота. Очаква се максималната температура да достигне 23 градуса. Квалификацията ще е на малко по-топло време, но температурата едва ли ще прескочи 25 градуса. В неделя обаче времето ще се промени. Денят ще започне със слънце с постепенно сгъстяващи се облаци и около началния час на състезанието дори може да превали.

От Пирели ще предоставят най-твърдите типове гуми за Гран при на Испания – C1, C2 и C3 съответно като хард, медиум и софт

Това са същите смеси, които бяха използвани и в Португалия през миналия уикенд.

На пистата има промени – модифициран е профилът на десети завой с цел подобряване на безопасността. Лявата крива е малко по-широка от предишния вариант. Зоната за сигурност е по-голяма, скъсено е спирането. Обиколката пък е удължена с 20 метра.

Миналогодишната Гран при на Испания бе спечелена от Люис Хамилтън с две спирания в бокса. Съотборникът му в Мерцедес Валтери Ботас бе с три бокса и стигна до подиума. Серхио Перес (тогава с Рейсинг Пойнт) пък финишира пети след само 1 смяна на гуми.

„Стратегиите в Барселона през миналия сезон бяха повлияни в най-голяма степен от високите температури на пистата“, посочи спортният директор на Пирели Марио Изола. „Тази година състезанието се връща към пролетните си дати, което означава по-ниски температури, но те също ще влияят при избора на стратегия. Друго предизвикателство е промененият профил на десети завой.“