Начало Рали Шейкдаунът в Испания ще е част от скоростен етап

Шейкдаунът в Испания ще е част от скоростен етап

26
0

Шейкдаунът, предхождащ рали Испания, ще е част от скоростен етап, който впоследствие пилотите от WRC ще карат през един от дните на надпреварата. Подобно нещо се случва за първи път в съвременната история на световния шампионат.

През предходните години маршрутът на шейкдауна (последният тест за проверка и настройка на автомобилите преди началото на същинското рали) винаги е бил коренно различен от включените в надпреварата скоростни отсечки. Организаторите на испанското рали обаче са предложили на ФИА нов подход за тяхната надпревара, която ще се състои между 1 и 4 октомври и е предпоследен кръг от тазгодишния шампионат.

В резултат шейкдаунът в Испания ще включва първите 4,32 км от 16-километровата отсечка Риудеканвес, която екипажите ще карат през последния ден на надпреварата.

Обяснявайки решението на организаторите, техен говорител заяви: „Използвайки част от специален етап за шейкдауна ще допринесем към борбата за ограничаване на разходите.“

Водещите пилоти трябва да направят най-малко по две преминавания на шейкдауна в позволеното им от правилника време. Очаква се обаче ентусиазмът на състезателите да се увеличи, имайки предвид, че това е истинска част от ралито и ще могат да направят по-прецизни записки с повече преминавания.