Начало Рали Швейцария иска домакинство на кръг от световния рали шампионата

Швейцария иска домакинство на кръг от световния рали шампионата

52
0
WRC,Себастиен Льоб,Ситроен

Швейцария иска домакинство на кръг от световния рали шампионата през 2014 г. Организаторите на популярното рали Вализ обявиха в четвъртък при старта на 52-ото издание на събитието, че ще се кандидатират за влизането в календара на WRC. Надпреварата в кантона Вализ има дълга традиция и от 1994 г. е в календара на Европейския рали шампионат, а през последните години бе домакин и на две състезания от IRC.

„От 17 години нашето рали успешно провежда кръгове от Европейския рали шампионат и прави впечатление с високото ниво на сигурност и големият медиен интерес“, се казва в изявлението на организаторите по повод кандидатурата. „Не на последно място трябва да споменем и високия зрителски интерес. Така че желанието ни да станем част от календара на Световния рали шампионат е една логична стъпка.“

Кандидатурата ще бъде подкрепена и от официалните лица в самия кантон, както и от отговорните лица в държавата и спортните структури. Шефът на организационния комитет, Кристиян Дюбоа си е осигурил подкрепата на реномираната академия AISTS, както и на консултантска фирма.

„Ние сме на мнение, че е дошло времето за следващата стъпка“, обяснява Дюбоа. Със сигурност намирането на място в календара няма да е особено лека задача, защото сред кандидатите за подобно място са също така Бразилия, Русия и Китай. Плюс обаче е, че държавата се намира в центъра на Европа и по този начин разходите за отборите като цяло са значително по-ниски.