Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Silly season: Рикиардо, Хюлкенберг и Джовинаци варианти за Хаас, Ред Бул и...

Silly season: Рикиардо, Хюлкенберг и Джовинаци варианти за Хаас, Ред Бул и Алпин се договорили за Гасли

1759
0
Пиер Гасли, Даниел Рикиардо
Пиер Гасли и Даниел Рикиардо; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Анализите и въпросите за това кои пилоти ще попълнят свободните кокпити в отборите на Хаас и Алпин продължават да се обсъждат във Формула 1. След като миналия уикенд в Белгия Оскар Пиастри бе по-дискутиран от влязлата в сила техническа директива на ФИА за подовете, в Нидерландия фокусът на темата се поизмести. Според запознати в Хаас имат кратък списък с възможни кандидати, съдържащ имената на Даниел Рикиардо, Нико Хюлкенберг и Антонио Джовинаци.

„Със сигурност този кокпит е по-интересен, отколкото бе миналата година“, отбеляза Гюнтер Щайнер от Хаас

„Списъкът се състои от трима, може би четирима пилоти. Не бързаме да вземем решение. Изборът ни трябва да е продиктуван от това кой е най-добрият вариант за отбора, не само от това кого искам аз лично. Въпросът е кой пилот ще е най-доброто за бъдещето на тима. Това ще се разбере при разговорите. Как да постъпим? Да рискуваме повече? Или да заложим на сигурно? Дали ни е необходим наистина бърз състезател или стабилен пилот, който да движи екипа напред? Някои с отделни върхови моменти или такъв, който ще ни помага да се развиваме?“, допълни Щайнер.

Рикиардо е без място във Формула 1, след като се съгласи да прекрати предсрочно договора си с Макларън. От Уокинг искат Пиастри и в момента чакат становището на отговарящия за контрактите на Гран при пилотите борд на ФИА. Престоят на Даниел в тима бе труден, той така и не се справи с болида – нито с миналогодишния, нито с новата кола. Това повлия на репутацията му, но се отбелязва, че Рикиардо остава много бърз и стабилен пилот.

На подобен статут се радва и Хюлкенберг, въпреки че отдавна не е титуляр в F1. Представянето му при всички случаи, когато заместваше в Рейсинг Пойнт/Астън Мартин бе много стабилно. Джовинаци пък разполага с протекциите на Ферари, откъдето се говори, че са охладнели към Мик Шумахер.

Ще се отнася до кокпита, който Фернандо Алонсо ще освободи в края на годината, то се твърди, че Ред Бул и Алпин вече са постигнали договорка относно Пиер Гасли

Френският тим щял да плати неуточнена сума на Ред Бул, за да освободи пилота от договора му, който по принцип е до края на 2023 г. Това, споделят наблюдатели, означава, че в Алпин очакват единствено финансово споразумение относно Пиастри.

Самият Гасли повтори вчера, че има контракт с Алфа Таури. Отборът от Фаенца го потвърди официално още през юни. През последните дни обаче се появи видео на разговор между Пиер и Джордж Ръсел по време на парадната обиколка в Белгия. На клипчето изглежда като че ли французинът споменава „уточняване на последни подробности по договора“, което предизвика неколкодневни спекулации. Гасли обаче коментира, че един пилот не бива да забравя кой му е дал шанс.

„Мисля, че беше особено смело от страна на Оскар да откаже място във Формула 1 като се знае какви са връзките му с Алпин, както и колко трудно е да се стигне до Гран при. Бях доста изненадан от това. Човек не бива да забравя кой първо му е помогнал. Винаги трябва да цениш това и да си благодарен за подобна възможност“, каза Гасли.