Начало Рали Ситроен доминира след първия ден в Йордания

Ситроен доминира след първия ден в Йордания

41
0

Пилотите на Ситроен доминираха напълно в първия ден на дебютиращото в Световния рали шампионат състезание в Йордания. Този път обаче начело застана не обичайният заподозрян Себастиен Льоб, а неговият съотборник Дани Сордо. С три етапни победи от четири проведени етапа сутринта испанецът успя да оползотвори опита си от миналогодишните тестове в арабската държава. Льоб от своя страна пък имаше проблеми с настройките си сутринта, но завърши деня с три етапни победи и след края на осмия етап изоставаше едва с 1,1 секунда от съотборника си.
Най-сериозните съперници на пилотите от Ситроен отново бяха колегите им от Форд. Яри-Мати Латвала и Мико Хирвонен спечелиха по една етапна победа и в крайна сметка се наредиха на трета и четвърта позиция, с изоставане от 9 и съответно 13 секунди.
Не толкова добре обаче протече деня за пилотите на Субару. Крис Аткинсън бе пети в края на деня, но изоставането му надхвърли минута. Неговият съотборник Петер Солберг пък отпадна в шестия етап след удар в скала.
Денят не протече по вкуса и на Джиджи Гали, който пък отпадна в седмия етап след като повреди задния си диференциал.
От Сузуки също преживяха огромно разочарование след като Пер Гунар Андерсон направи пилотска грешка още в първата скоростна отсечка и отпадна, а Тони Гардемайстер сподели съдбата му в третия етап след технически проблеми.
Силно се представи Урма Аава, който зае шеста позиция с частния си Ситроен. Така той се нареди преди пилотите на Стобарт Матю Уилсън и Хенинг Солберг.
Мнозинството пилоти бяха изненадани от особено трудните условия в Йордания. Така че и в съботния ден интригата остава след като никой не е застрахован от отпадане, а разликите в челото са минимални.