Начало Рали Ситроен и Льоб слагат края на една ера в рали Испания

Ситроен и Льоб слагат края на една ера в рали Испания

40
0
Мико Хирвонен,Себастиен Льоб

Последната надпревара от световния рали шампионат за 2012 г. е кръгът в Испания, който ще се проведе в края на тази седмица. Това ще е последно състезание и за деветкратните шампиони Себастиен Льоб и Даниел Елена като титуляри в Ситроен – ще бъде сложен краят на една ера, в която те бяха непобедими и недостижими на върха в първенството почти цяло десетилетие. Желанието и на двамата е да приключат сезона си със стил, както подобава на толкова титулуван екипаж.

Рали Испания е част от WRC календара от 1991 г., като този сезон за първи път ще е финал на първенството. Спорът за титлите вече е решен, но феновете в Каталуния обожават състезанието и се очаква шампионатът да приключи подобаващо с достойна битка и голям купон накрая.

Надпреварата отново ще е на смесена настилка – подход, който бе приложен за първи път през 2010 г. В началото се кара на чакъл, а в следващите два дни – на асфалт. Няколко са промените за предстоящото състезание, най-голямата от които е, че церемониалният старт ще се състои в Барселона в четвъртък вече.

Льоб и Елена са непобедими в Каталуния от 2005 г. насам и съответно са фаворити и за предстоящата надпревара.

Ще се опитаме да спечелим, също като в Сардиния. Не отивам, за да финиширам четвърти или пети, а и екипажите по-назад в класирането ще се борят да приключат сезона с добър резултат – коментира Льоб. – Пак ще е интересно. Нищо, че титлата вече е спечелена. Със сигурност ще приключим една глава от историята този уикенд. Да, аз ще съм в Монте Карло пред 2013 г., но няма да е същото. Не изпитвам никакво съжаление или тъга, защото решението ми да спра да се състезавам не слага край на кариерата ми. Със Ситроен ще работим по нови предизвикателства. Сега обаче нека се постараем да победим в рали Испания!

Мико Хирвонен и Ярмо Лехтинен имат съвършено същото желание – да приключат сезона добре. Те спечелиха първа победа със Ситроен в Сардиния.

Целта ми е да направя още една стъпка, да се доближа колкото мога до Себастиен – обясни Мико. – Ако успея да водя битка с него – дори съвсем за малко, то това ще означава, че съм успял. От Франция насам вървим в правилната посока, като не сме спирали да се трудим. Наскоро например изкарах цял ден в едноместен състезателен автомобил, за да подобря спирането си и избора на траектории – допълни финландецът.