Начало Рали Ситроен Рейсинг създават Ситроен Топ Драйвър

Ситроен Рейсинг създават Ситроен Топ Драйвър

38
0
Ситроен

Разширявайки програмата си за млади таланти и за подкрепа на пилоти Ситроен Рейсинг създава нови серии – Ситроен Топ Драйвър. Те ще отговарят на правилата за WRC3 и ще са последното стъпало до високите ешелони на рали спорта по пъти на състезателите към топкатегорията в дисциплината.

Ситроен придават голямо значение на откриването, подпомагането и тренирането на млади пилоти. Деветкратният носител на WRC короната Себастиен Льоб, Себастиен Ожие, Дани Сордо, Тиери Нювил са част от състезателите, преминали в началото на кариерите си през френския тим, който през 2013 г. разширява дейността си в това отношение. Ситроен Рейсинг Трофи Джуниър се провежда в 8 европейски държави, а пилотите са със Ситроен DS3 R1. Следващата стъпка е организирана по същата формула, но вече с по-мощни автомобили – DS3 R3. Сега се добавя последният компонент – Ситроен Топ Драйвър, благодарение на който състезателите ще получат възможността да демонстрират уменията си на някои от най-големите сцени, където се провеждат WRC кръгове.

Концепцията се ражда след решението на ФИА да въведе нова категория в световния шампионат – WRC3. Победителите в Ситроен Топ Драйвър ще получи шанса да участва в 6 надпревари от WRC2 през 2014 г.

Целта ни е да направим пътя на пилотите до световния рали шампионат по-лесен чрез създаването на достъпни серии, които освен това да възнаградят най-добрите състезатели и екипи – обясни рейсинг мениджърът на Ситроен Рейсинг Марек Наварецки. – Същността на предизвикателството е да се създаде стъпало между националните и световния шампионати. Всеки тим ще трябва да участва с поне 2 DS3 R3. Желанието ни е всички да се състезават възможно най-честно и прозрачно, така че ще трябва да публикуват разходите си за сезона – по този начин потенциални клиенти ще могат да сравнят наличните опции.

Сериите ще са от 6 състезания – 4 на чакъл и 2 на асфалт. Кръговете са съответно Португалия (13-14 април), Италия (22-23 юни), Финландия (3-4 август), Германия (23-25 август), Франция (5-6 октомври) и Великобритания (16-17 ноември).