Начало Рали Ситроен ще се опита да спечели осма WRC титла в Уелс

Ситроен ще се опита да спечели осма WRC титла в Уелс

36
0
рали Уелс,Себастиен Льоб

Рали Уелс обикновено е финалът на сезона в световния рали шампионат, но тази година е изтеглено месец и половина напред и ще се проведе на 13-16 септември. Кръгът във Великобритания все пак може да е решителен от гледна точка на факта, че в края му може да е ясен носителят на титлата при конструкторите. Отборът на Ситроен има шанс да вземе короната три надпревари преди края на първенството.

В същото време Себастиен Льоб и Даниел Елена могат да подобрят собствения си рекорд за поредни победи. Досега те са записали най-много 6 успеха един след друг, а до момента имат пет (Аржентина, Гърция, Нова Зеландия, Финландия и Германия). Очаква се условията в Уелс да са по-добри от обичайните ноемврийски дъжд и студ. Това обаче съвсем не означава, че ралито ще стане по-леко.

Като се има предвид, че ни валя и на Акрополис, то трябва да сме подготвени за всякакъв тип ситуации – предупреди главният оперативен инженер на Ситроен DS3 WRC Дидие Клеман. – Времето бе сравнително меко и двата пъти, когато Уелс се провеждаше горе-долу по това време на годината, тоест отсечките са дори по-бързи. Сухата повърхност на трасето пък е сериозно изпитание за гумите.

Маршрутът е почти същият като миналата година – единственият нов етап е Селтик Мейнър. Базата на ралито е преместена в Кардиф, но церемониалният старт ще е в Ландъдно (на над 200 км от сервизния парк).

За да вземат титлата при конструкторите още този уикенд пък, екипажите на Ситроен трябва да спечелят 6 точки повече от съперниците си. Потенциалните варианти са много, така че развръзката ще е ясна едва в неделя.

Льоб и Елена имат вече 7 победи през 2012 г., а сега ще гонят четвърти успех в Уелс.

– Харесвам ралито и имам добри спомени от него – коментира Льоб, който миналия сезон спечели осмата си титла в Кардиф, въпреки че отпадна през последния ден заради инцидент, причинен от зрители. – Тази година ще е хубаво да спечелим и да вземем осма корона с отбора. Това би ни поставило и в идеална позиция да преследваме в рали Франция девета титла при екипажите. Обаче не съм обсебен от тази мисъл, в никакъв случай. Подходът ми към състезанието е като към всички останали надпревари.

Шефът на тима Ив Матон допълни, че шансът за титла още този уикенд показва нивото на работа, свършена през настоящия сезон.

– Въпреки всичко няма да си позволим да се отнесем нанякъде. Наясно сме колко силни са съперниците ни. Очакваме трудна надпревара, в която управлението на гумите ще е от ключово значение и зависи какво ще е времето – допълни Матон.