Начало Рали Ситроен страдат от отсъствието на Льоб, твърди Ожие

Ситроен страдат от отсъствието на Льоб, твърди Ожие

36
0
Себастиен Льоб

Победителят от втория и третия кръг на световния рали шампионат (Швеция и Мексико) Себастиен Ожие смята, че Ситроен страдат от отсъствието на Себастиен Льоб.

Деветкратният носител на WRC короната участва в първите два старта за сезона, но сега тества за пистови надпревари. Той ще се върне в шампионата през май за рали Аржентина. След това програмата му предвижда само още едно състезание – домашното за него рали Франция.

В Монте Карло Льоб бе безапелационен (както обикновено), а в Швеция финишира втори (като заяви след финала, че всъщност е загубил надпреварата в квалификацията) след Ожие. В Мексико по-малкият Себастиен не бе застрашен в нито един момент. Пилотът на Фолксваген трябваше да внимава единствено да не допусне грешка и той го стори.

– Още в началото на сезона бе ясно, че без Льоб в отбора те (Ситроен – б.р.) губят много. Пилотът има сериозно влияние (върху представянето) в ралитата. Да, необходим е добър, бърз автомобил, но ако си състезател на достатъчно високо ниво, понякога може ти да преобърнеш нещата – коментира Ожие.

Той заяви, че не знае дали Ситроен са сбъркали, когато го освободиха в края на 2011 г. Сигурен е обаче, че за себе си е направил точния избор, присъединявайки се към Фолксваген. Отборът проведе интензивна подготовка в продължение на година и половина преди пълното си участие в шампионата. Преди началото на сезона всички в тима твърдяха, че ще се борят за подиуми след няколко състезания (взеха място на почетната стълбичка още в първия старт) и за победа евентуално през втората половина на сезона (Ожие вече има две – на сняг и при дебюта на Поло R WRC на чакъл). Моторспорт директорът на концерна Йост Капито заяви впоследствие, че представянето е чак неочаквано добро.