Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Следващият сезон ще бъде използван за тест на тавана на бюджетите

Следващият сезон ще бъде използван за тест на тавана на бюджетите

1660
0
старт, Гран при на Испания 2019
Хамилтън пред Ботас и Фетел след старта на Гран при на Испания; снимка: Мерцедес

Следващият сезон във Формула 1 през 2020 г. ще бъде използван като тест на тавана на бюджетите, който се предвижда да бъде въведен от 2021 г. Това заяви изпълнителният директор на спорта Чейс Кери.

Очаква се ограничението на харчовете да бъде 175 млн. долара на сезон. Планът предвижда част от разходите на тимовете да не влизат в него. Това са заплатите на пилотите и на 3-ма души от ръководния екип с най-високи възнаграждения, разходите за маркетинг, пътувания и настанявания, както и $15 млн. от стойността на моторите за отборите, които ги купуват.

„Ще използваме 2020 г. като суха тренировка, като отборите, които превишат тавана, няма да бъдат наказвани“, каза Кери. „Искаме чрез нея да изчистим всички проблеми и бъгове, които ще възникнат.”

Според Кери предложеният таван на бюджетите ще направи Формула 1 атрактивна за повече отбори и автомобилни производители, които да влязат в спорта в бъдеще.

„Важно е да създадем таван на бюджетите, които да подкрепя един здравословен и разрастващ се бизнес модел. Той трябва да е позитивен за съществуващите отбори и да привлече потенциални нови тимове“, каза още Кери. „Вече имахме дискусии с потенциални нови екипи.”