Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Промяната на посоката на вятъра попречила на Ботас, Люис можел да е...

Промяната на посоката на вятъра попречила на Ботас, Люис можел да е още по-бърз

1291
0
Хамилтън и Ботас
Хамилтън и Ботас след квалификацията, снимка: Мерцедес

Валтери Ботас обясни, че промяната на посоката на вятъра по време на квалификацията му е попречила да запише по-добри времена. Финландецът беше много бърз в първата и втората част на сесията, но в 3-ата не бе така конкурентен и допусна грешки. В крайна сметка той изостана на 0.286 сек. от съотборника си Хамилтън и ще стартира втори.

„В края Люис успя да направи по-добри обиколки и заслужи полпозишъна, обясни Валтери. – При мен първата обиколка в Q3 беше добра. Но посоката на вятъра се променяше в хода на квалификацията. Бях открил някои добри траектории на преминаване през завои 8 и 9. Но те не вършеха работа, когато се промени вятърът.

При втората ми обиколка освен това нямаше коли пред мен. И нямах въздушна струя, заради което губех време на всички прави участъци. Затова трябваше да премина по възможно най-добрия начин през последните завои. И там сбърках и загубих време. Надявах се да съм на полпозишън, но второто място също е добро. Спринтът към първия завой след старта е дълъг.“

Според Ботас именно на старта ще е една от възможностите той да изпревари Хамилтън. Затова той ще се съсредоточи върху потеглянето утре.

Самият Люис заяви, че е успял да извади най-доброто от колата, като също отбеляза смяната на посоката на вятъра.

„В последната ми обиколка бях с почти половин секунда по-бърз спрямо предишния ми опит, каза британецът. – Но загубих време в последния завой. Влязох с малко по-голяма скорост в него и заради вятъра изпуснах задната част на колата. Но въпреки това подобрих времето си.“

Относно голямото изоставане на Ферари спрямо Мерцедес, Люис заяви, че в Скудерията би трябвало да се концентрират върху борбата на пистата. А не върху други неща, визирайки заявката за ново разглеждане на наказанието на Фетел от Канада, която бе отхвърлена.