Начало Рали Солберг и Латвала готови за битката в Нова Зеландия

Солберг и Латвала готови за битката в Нова Зеландия

50
0
Петер Солберг

И двамата пилоти на Форд – Петер Солберг и Яри-Мати Латвала – са печелили предстоящото рали Нова Зеландия и са съвсем наясно колко напрегната е битката в това конкретно състезание. Победата обикновено се решава в последните отсечки и километри, а разликите са невероятно малки. Латвала и Мика Антила спечелиха последното издание, което бе кръг от WRC – това през 2010 г., надделявайки в борбата между 4 коли с едва 2,4 сек. Шест години по-рано – през 2004-а – Солберг взе победата само с 6 сек преднина.

Сега надпреварата е седми кръг от тазгодишния шампионат преди шестседмичната му лятна ваканция и освен това е 500-ото състезание от началото на първенството през 1973 г.

Първият ден ще е труден, защото отсечките са дълги със само един кратък сервиз за поправки, ако се появят някакви грижи. Достъпът ни до резервни части ще е ограничен, така че ще е жизненоважно да се пазим от проблеми. Прочутият етап Уаанга Коуст ще се кара два пъти, като това е едно от най-големите изпитания в целия шампионат. А по пътищата там винаги има драми – коментира Латвала.

Той допълни, че моментът, когато е спечелил състезанието след изключително упорита битка, е бил изключителен:

Четирима имахме шанс за победа, а тази отсечка коства успеха на трима от нас. Определено е уникално предизвикателство. Пътищата освен това се използват ежедневно, така че са с гладка, твърда повърхност и със сериозни виражи. При пресичането им се чувстваш все едно колата танцува. Усещането е невероятно и е трудно да се въздържиш и да не атакуваш по такива великолепни етапи. Там сега е средата на зимата и рискът да завали е сериозен – допълни той.

Солберг също спомена времето като възможен фактор в битката на трасето.

Температурите ще са ниски, а това прави загряването на гумите по-трудно. Но положението е едно и също за всички. От друга страна Фиеста RS WRC работи добре със сместа хард, която ще е основна затова рали – каза още норвежецът.