Начало WRC News Солберг остава част от семейството на Шкода в WRC2

Солберг остава част от семейството на Шкода в WRC2

171
0
Оливър Солберг
Оливър Солберг, снимка Шкода

Оливър Солберг остава част от семейството на Шкода в WRC2. 22-годишният състезател ще продължи участието си във втората категория на световния рали шампионат. Все още не се знае отборът, за който ще кара Солберг, тъй като Шкода прекрати взаимоотношенията си с тима на Toksport.

Солберг се върна в WRC2 тази година, след като остана без място в премиерния клас на световния рали шампионат. Шведският състезател бе освободен от Хюндай след като прекара там последните няколко кампании

Тази година Солберг записа общо седем участия зад волана на Шкода Фабия RS Rally2. Младият състезател спечели надпреварите в своя клас в Швеция и Чили, както и се качи на подиума в Мексико и Португалия. В крайна сметка той финишира на шесто място в крайното класиране с актив от 91 точки. В същото време световен шампион в WRC2 стана неговият съотборник Андреас Микелсен. Догодина норвежецът ще кара за Хюндай в избрани ралита.

22-годишният състезател бе свързван с преминаване в М-Спорт Форд. Британският отбор все още не е потвърдил пилотския си състав за сезон 2024 в WRC. В крайна сметка обаче Солберг реши да остане част от семейството на Шкода в WRC2. За разлика от тази година, новият договор на шведа е директно с Шкода, а не с тима на Toksport. Разбира се, той продължава да бъде подкрепят от Монстър Енерджи.

„Първо, искам да кажа колко съм щастлив, че отново работя с Шкода. През 2020 г. карах за заводския отбор на марката, но след това дойде COVID-19, заради което онзи сезон беше труден. Наистина е хубаво да се върна при тях и отново да работим заедно“, сподели Солберг. Негов навигатор продължава да бъде Елиът Едмъндсън

„Очаквам с нетърпение да направя още няколко теста и разработки през сезона. Разбира се, искам да работя за популяризиране на марката извън състезанията чрез присъствието ни в социалните медии. Знам, че можем да направим едно наистина интересно и вълнуващо партньорство.“

„Няма да има много нови неща по време на състезанията в сравнение с миналия сезон. Но с плана за по-нататъшно развитие ще имам малко повече време в автомобила. Това ще ми помогне да се чувствам все по-подготвен за ралитата догодина.“

„Да работя с един от най-старите производители на автомобили в света е наистина чест за мен. Това е нещо, с което Елиът и аз се гордеем супер много и ще направим всичко възможно, за да продължи невероятно успешната история на Шкода в ралитата“, завърши Оливър Солберг.


„Много сме щастливи да продължим отношенията си с Оливър и Елиът. През този сезон видяхме страхотна скорост от тях и съм сигурен, че това ще бъде същото и през 2024-та“, каза Михал Храбанек.

„Спечелването на WRC2 тази година беше още една демонстрация на последователното представяне на Фабия RS Rally2. Това, че Оливър е с нас за следващия сезон ни поставя в много силна позиция да продължим тази победна история“, добави ръководителят на Шкода Моторспорт.