Начало Рали Солберг с условно наказание за превишена скорост

Солберг с условно наказание за превишена скорост

30
0
Малкълм Уилсън,Петер Солберг

Петер Солберг получи условно наказание след финала на рали Монте Карло, което обаче няма да повлияе на класирането и съответно на третото му място в надпреварата.

Норвежецът е бил засечен да кара с превишена скорост миналата вечер. Ограничението в конкретния участък е 50 км/ч, а Солберг е преминал със 106 км/ч малко след 21 часа. Случката е станала след финала на четвъртия етап от състезанието.

В изявление от организаторите се казва, че пилотът е бил разпитан и е признал нарушение, извършено при опит да изпревари по-бавен автомобил. Солберг е обяснил, че е ускорил и е пресякъл непресечена линия на пътната настилка, но веднага след това е намалил скоростта. Той се е извинил, но според стюардите простъпката му нарушава член 151с от Международния спортен код и може да се тълкува като деяние, извършено срещу интересите на автомобилния спорт като цяло.

При това положение Солберг получава условно наказание за изхвърляне от едно състезание. Санкцията важи за следващите шест кръга и влиза в сила, ако състезателят извърши нарушение и превиши ограничение на скоростта с 50 или повече процента от съответния лимит. Наложена му бе и глоба от 1400 евро.