Начало Рали Солберг с внимателен подход към рали Аржентина

Солберг с внимателен подход към рали Аржентина

31
0
Петер Солберг

Повече от 500 състезателни километра ще подложат на истинско изпитания екипа на Форд в световния рали шампионат в края на тази седмица в Аржентина. Акцентът в петия старт за сезон 2012 г. ще е върху издръжливостта и на пилотите, и на колите.

В екипа пък вече посрещнаха Дани Сордо, който замества контузения Яри-Мати Латвала.Той ще е с титулярния си навигатор Карлос дел Барио. Двамата заедно с Петер Солберг и Крис Патерсън ще се борят с някои от най-дългите отсечки в шампионата по пътища, където ралито не е минавало от 1994 г. насам.

Етапите през първите два дни от надпреварата са на песъчлива настилка, има множество пресичания на реки и потоци. Изпитанията в неделя са по-големи, тъй като трасето става по-абразивно.

Очакванията във Форд пък са за още едно силно представяне на Солберг, който върви чудесно със своята Фиеста RS WRC от началото на годината, въпреки че допусна и някои грешки. Норвежецът е втори в генералното подреждане при пилотите, само на 4 точки от лидера Себастиен Льоб.

Харесвам ралито, но то ще е доста различно тази година. По-дълго е със 120 км в сравнение с 2011-а, а това може да промени подхода на мнозина. Няма да е спринт, а по-скоро състезание за издръжливост – коментира Петер, за когото това ще е старт №180 във WRC. – Няма смисъл да се вълнуваме прекалено отрано и да атакуваме още от старта. Може малко да се изчака, да се прецени темпото и след това да се натиска там, където е необходимо. Трудно рали ще е. Отсечките през последния ден са на сериозна надморска височина и условията там може да са лоши. Мъгла и дори лед не са нещо необичайно. Но го обичам, отчасти и заради атмосферата. Навсякъде има страшно много хора, събират се дори по свързващите пътища – допълни пилотът, който има три подиума в Аржентина.

Сордо пък финишира втори там през 2011 г., но има само ден за волана на Фиеста-та. Той отново повтори колко се вълнува, че ще кара за Форд и че вече се чувства удобно в автомобила.

Не съм карал много тази кола, но бързо се напаснахме по време на тестовете. Инженерите ми направиха основни настройки, които проработиха веднага и в тренировките ще съм точно с тези реглажи. Иначе състезанието е като домашно за мен, защото говоря същия език, а подкрепата на феновете е фантастична. Не си поставям никакви цели освен точки, ще преценя на място положението, след като видя какво ще е темпото ни – сподели испанецът.