Начало Рали Солберг спечели квалификационната отсечка на рали Мексико

Солберг спечели квалификационната отсечка на рали Мексико

15
0
Петер Солберг,Яри-Мати Латвала

Петер Солберг спечели квалификационната отсечка на рали Мексико. Надпреварата е трети кръг от световния рали шампионат и следва новите правила за състезания на чакъл. Според тях се провежда един етап (след две тренировки) за време. Най-бързият получава правото да избере позицията, от която да стартира.

Днес пилотът получи правото пръв да посочи от кое място желае да тръгва по трасето. Норвежецът бе с почти секунда по-бърз на 5,18-километровата отсечка от Мико Хирвонен (Ситроен). Трети е осемкратният световен шампион Себастиен Льоб пред Яри-Мати Латвала (Форд).

Наистина се стараех да не допускам грешки, определено хвърлих доста усилия. Но беше забавно – коментира Солберг.

Хирвонен сподели, че е чувствал, че може да спечели спрямо съотборника си Льоб, след като видя грешка на французина на старта. Той призна за свой малък пропуск, а всеки такъв може да коства доста време в Мексико, където екипите се състезават на голяма надморска височина и мощността на двигателите пада с до 20%.

Шампионът пък се изпързаля прекалено много със своя DS3 WRC в началото.

Нямах достатъчно скорост, трудно излизах от завоите. Направих една-две малки грешки, но нищо сериозно. Не беше най-доброто ми каране – каза Себастиен.

Латвала от своя страна бе изумен от постижението си – над 2 секунди по-слабо от това на съекипника му Солберг. Финландецът мислел, че върви добре и не разбираше какво се е случило в етапа с темпото му.

Пето време даде Евгени Новиков (Форд), следван от Мадс Остберг (също с Фиеста RS WRC), Тиери Нювил (Ситроен). Една от най-големите атракции – състезателите на Монстър WRT Крис Аткинсън и Кен Блок – се наредиха съответно 10-и и 11-и. Арминдо Араужо пък направи само една тренировка заради проблеми с турбото и газта в Мини-то си.