Начало Рали Солберг: Трябва да започнеш добре сезона, ако искаш да се бориш със...

Солберг: Трябва да започнеш добре сезона, ако искаш да се бориш със Себ

56
0
Петер Солберг

След пет изтощителни дни из френските Алпи Петер Солберг имаше повод да празнува, след като стана трети в първия кръг от тазгодишния световен рали шампионат – легендарната надпревара в Монте Карло. Норвежецът и навигаторът му Крис Патерсън вече са част от тима на Форд и след отпадането на съекипниците им Яри-Мати Латвала и Мика Антила си поставиха за цел да стигнат до финала на състезанието. 433 км скоростни етапи след официалния старт във Валанс Солберг се радваше с основание, след като преодоля дъжд, сняг и какво ли още не.

Световният шампион за 2003 г. имаше шанс дори да се бори за втората позиция, но допусна Дани Сордо (Мини) да му избяга прекалено напред в петък. Атаката на Петер се състоя в събота, когато той взе три от четирите отсечки за деня, но стопи преднината на испанеца до 19 секунди. Последният етап бе само 5,16 км и не даваше шанс на пилота на Форд да води битка за по-горното стъпало на почетната стълбичка.

На седмото небе съм! Обожавам това рали – от старта до финала. Това бе най-добрият WRC старт в кариерата ми. Беше първото ми състезание с Фиеста RS WRC след крайно малко тренировки, а непрекъснато подобрявахме скоростта си. За мен бе важно да трупам километри с колата, да вдигам скоростта и да стигна финала. Обичам автомобила – казвам ви, наистина е бърз! И пасва много добре на стила ми на управление. Дълго време чаках да се озова в ситуация като настоящата, така че да имам пълната подкрепа на отбора на Форд е фантастично. Освен това е нужно да започнеш добре сезона, ако искаш да се бориш със Себ [Льоб] – коментира Солберг.

Норвежецът с нетърпение очаква да се състезава изцяло на сняг и лед, тъй като според него качествата на Форд-а изпъкват много на такава настилка. Представянето му пък окуражи много шефа на М-Спорт Малкълм Уилсън.

Опитът на Петер бе страхотен, той бе блестящ, а и вече свикна с отбора – заяви англичанинът. – Да приключим тази седмица с най-добрия си резултат в рали Монте Карло е страхотна платформа за надграждане през останалата част от годината. Увереността ни се повиши. Преди Швеция ще имаме тест и съм убеден, че следващия месец ще постигнем също толкова положителен резултат.