Начало Рали Сордо начело в Сардиния, катастрофа спря Латвала

Сордо начело в Сардиния, катастрофа спря Латвала

365
0
Дани Сордо, рали Сардиния 2019
Дани Сордо; снимка: Хюндай Моторспорт

Дани Сордо оглави генералното класиране в рали Сардиния след първия ден от осмия кръг на световния рали шампионат (WRC). Петъчният етап се състоеше от осем отсечки с обща дължина 124,20 км, по време на които се случиха доста драми. Още през първата половина от деня Себастиен Ожие счупи окачване и отпадна от битката. В края му пък Яри-Мати Латвала катастрофира, като в този момент водеше в надпреварата. Колата на финландеца се преобърна. Заедно с навигатора си Мика Антила той успя да я изправи и върне на трасето.

Междувременно седмата отсечка бе отменена, след като само три коли бяха преодолели дистанцията. Причината бе спешен случай със зрител.

Сордо излезе начело в шестата състезателна дистанция и приключи петъка с 10,8 секунди аванс пред Теему Сунинен (М-Спорт)

„Стартът ни в ралито е страхотен, но не бива да забравяме, че то продължава три дни и не се печели в петък”, отбеляза испанският пилот на Хюндай.

„Темпото на i20 Coupe WRC все пак бе чудесно, като извлякохме полза и от стартовата си позиция. Трябваше да се възползваме максимално от дадената ни възможност. Изискваше се максимална концентрация, особено следобед, тъй като бяхме наясно, че и най-малката грешка може да има големи последствия. В последната отсечка жертвахме част от скоростта си, за да завършим деня както трябва.”

Сунинен заяви, че е много доволен от представянето си. Рали Сардиния е първото, в което той е с Ярмо Лехтинен като навигатор. Бившият копилот на Мико Хирвонен реши да помогне на сънародника си в усилията му да подобри карането си в световния рали шампионат.

„Целият ни отбор свърши страхотна работа. Жалко само, че сутринта една грешка ни коства завъртане и 10 секунди загуба на време”, коментира Сунинен.

„Ярмо ме обучава и инструктира през целия ден. Трябва да кажа, че е истинско удоволствие пак да съм ученик. Още съм млад и е страхотно да карам с истински опитен навигатор като него. Според мен утре всички ще са бързи. Ние трябва да се съсредоточим върху собственото си каране. Бих бил доволен на подиум или дори на класиране в топ 4, но ще дадем най-доброто от себе си и да видим какво ще стане.”

От Танак е трети в подреждането. Андреас Микелсен заема четвъртото място пред Елфин Еванс и Крис Мийк

Тиери Нювил, който е сред претендентите за титлата през настоящия сезон, изкара труден ден по отсечките в Сардиния. Той завърши деня седми след доста трудности.

„Не беше от най-добрите ни дни, но важното е, че оцеляхме. Сутринта не избрахме най-добрите гуми, но поне се задържахме достатъчно близо до челото. Допълнителното тегло беше най-голямата спънка. Има много камъни извън състезателната траектория, колата не бе стабилна и се борехме с управлението й. Следобедът започна лошо заради неразбирателство в бележките и се озовахме в канавка. Загубихме доста време. Използвахме добре гумите си в следващата отсечка, но тя пък бе отменена. Останалата част от уикенда ще е доста трудна, но не се отказваме. Все още не сме изгубили шанс за подиума”, обясни Нювил.